Ošterija Debeluh (blizu Čateža) – znaju i da naprave i da predstave jela

Dobra domaća klopa sa upgradeom, ne zovu se za džabe debeljko☺️. Restoran koji zna kako da ugosti ljude – i klopom, i prezentacijom a i uslugom.

Nalaze se u Sloveniji blizu granice sa Hrvatskom u Brežicama i veoma blizu su i Čatež termi. Odavno su na dobrom glasu, pa je bio red da ih posetimo. Restoran je smešten u kući blizu centra Brežica. Spoljašnjost nije neka ali je unutrašnjost skroz slatka, prijatna, u pravom starinsko-dvorsko domaćem duhu, sa svećnjacima po prozorima, i skroz slatkim slikama prvenstveno ljudi koji uživaju u klopi (možda su to slike njihovih gostiju).

Ja bih opisala njihovu klopu kao comfort food sa velikim upgradeom –  domaća klopa, dobro iskombinovana, unapređena i lepo prezentovana. U meniju kažu i da imaju klopu sa kojom su počeli – ćevapi, pljeskavice… Tako da ima za svakog po nešto, stim da akcenat treba staviti na njihova ˝nova˝ jela jer su i za usta i za oči (videćete slike pa sami prosudite😉)

Mi smo odabrali degustacioni meni (6 hodova) taman da ˝testiramo˝da li važi to što se o njima priča. Interesantne kombinacije, ukusne a i baš lepo prezentovane.

Doduše bilo je nekih sitnica koje su malo zasmetale ali nisu ni najmanje poremetile celokupan doživljaj (to je ono kada zbog bloga analiziraš jela do detalja🤔). Neka jela su bila za nijansu slanija nego što bi meni prijalo (dodatak grube soli kao final touch je negde presolilo jelo). Jedno od jela je bila ˝tortica˝ – goveđi tartar sa guščjom džigericom, prepeličjim jajetom i kafom a serviran u obliku torte. Baš je efektno izgledala na tanjiru, ali ju je lepše jesti iz dva 2 dela (gornji i donji), a ne oba dela u jednom zalogaju, jer su se tako bolje nadopunjivali (inače ukus odličan!). Sa druge strane ta tortica je super izgledala na tanjiru, pa razumem zašto su se odlučili da tako prezentuju jelo (i ja bih isto uradila). Oduševila sam se testeninama sa bundevom, bundevinim cvetom i prahom od bundeve –  kompletno i super iskorišćena bundeva. Baš se trude da predstave i iskoriste sastojke u pravoj meri i na pravi način. Njihova domaća teleća pašteta mmmmmm…

Uparivanje vina – odlično. Svako vino je odlično išlo uz jelo koje je posluženo, plus što su i sva vina bila odlična.

Usluga – svaka čast gospođi koja je bila zadužena za nas, sve je znala a da joj nisi ništa rekao. Srdačna, profesionalna i predusretljiva.

Sve u svemu, restoran koji treba posetiti, a da bi probali što više njihovih kreacija preporučujem degustacioni meni. Doduše ukoliko ste u prolazu, tj čeka vas još put dalje onda svratiti na dobru paštetu i još po koje njihovo jelo.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent:  domaćinski elegantna, tj. starinsko-dvorsko domaći duh

Atmosfera: opuštena

Klopa: domaća (ala comfort food) sa upgradeom

Cene: srednje ka višim $$$ ali opravdano zbog toga što nude

Moja preporuka:  čini mi se da se nećete pokajati šta god da odabrete

Njihov sajt: Debeluh

Tip sa čim upariti:  terme Čatež;  ili svratiti kad ste na proputovanju (umesto da se klopa na pumpi 😉 pošto su blizu autoputa; ili se pak posebno zaputiti kod njih jer vredi