Škocjanske jame

Park Škocjanske jame je sastavljen iz velikog broja jama, prolaza, prirodnih mostova koje je napravila reka Reka, koja upravo na tom mestu ponire u kraško podzemlje i izvire negde kod Trsta ponovo. Pod zaštitom je UNESCO-a od 1986.godine.

park Škocjanske jame – vidikovac

Moram da priznam nisam bila spremna za obilazak, u smislu nisam znala koliko može da traje da se sve obiđe, a već smo naveče imali nešto dogovoreno, tako da je vreme kojem smo raspolagali odlučilo da idemo samo u obilazak najatraktivijeg dela jame, tj podzemnog kanjona.

To je stvarno velika, impozantna jama – sa najvećim podzemnim kanjonom u Evropi i najdužom podzemnom rekom u Sloveniji. Dugačka je oko 3km i obilazak traje oko 2 sata (naš je čak nešto duže trajao). Na žalost fotografisanje nije dozvoljeno, ali rečima bih opisala kao nešto što ti ostavlja respekt ka prirodi. Stalaktiti, stalagmiti, neki još uvek rastu, neki su se spojili ili će se uskoro spojiti. Ogroman 15 metara visok stalagmit koji se nalazi pred ulazak u veliki kanjon. Jednostavno rečeno, ostanete zadivljeni veličinom i izgledom svega toga.

Temperatura je konstantno 12 stepeni, pa je zgodno pobeći od vrućine leti, ali sa druge strane stvara se kondenz pri velikim vrućinama pa je manja vidljivost. Kada smo mi bili ceo kanjon je bio dosta u izmaglici – vodič kaže da je veća i bolja vidljivost u zimskom periodu. Mada i ta izmaglica je imala svoju čar, jer kada se osvrnete iza sebe i vidite gde ste prošli a ono samo osvetljena staza se nazire negde u daljini i visini. Zbog podzemnog kanjona imala sam uvek utisak da kad dignem glavu treba da je nebo tamo, jer je pravi kanjon.

Na izlasku iz kanjona (jame) je dozvoljeno fotografisanje, pa sam brže bolje iskoristila priliku📷, mada ne može da dočara to što smo tamo videli i doživeli.

Inače imate nekoliko opcija za obilazak:

Ture sa vodičem (kako Slovenci kažu vodene ture)

  • 1. kroz podzemni kanjon (traje oko 1,5 – 2 sata),
  • 2. uz reku u podzemlje (trajanje oko 1 -1,5 sat)
  • 3. kombinovanu ta dva

Tura bez vodiča – edukativan put (mada imaju i verziju sa vodičem) – obilazite oko Škocjanskih jama (učni put ga zovu) gde ima par vidikovaca i par punktova edukativnih. Šetnja traje oko 1-2 sata , u zavisnosti kako brzo hodate. Fotka sa početka posta je upravo sa jednog od vidikovaca sa edukativnog puta.

Sve u svemu možete ceo dan da provedete istražujući ove jame, a ja sam ovde o njima pisala jer se ne pominju toliko a jesu interesantne za videti.

Bonus: kada sam završila ovaj post, ipak mi se činilo da nije toliko dobro dočarano (pošto ne sme da se fotografiše u jami – a ona je stvarno dragulj), pa sam zamolila Park Škocjanske jame da mi pošalju par fotki, čisto da možete još bolje da steknete utisak. Ovo ispod su njihove fotke : Izvor fotografija: arhiva PŠJ. Autor fotografija: Borut Lozej 

 

Update: naknadno sam shvatila da imam neke video snimke, koji mogu da pomognu da se stekne bolji utisak pa sam izmontirala i filmić, koji će i mene dodatno stimulisati da barem još jednom svratim tamo. Snimano je mobilnim telefonom, pa imajte razumevanja🙂.

 

SUMA SUMARUM

Cilj: divljenje prirodi (leti dodatni bonus – beg od vrućine u prirodnom interesantnom okruženju)

Highlights izleta: predivan podzemni kanjon

Procena dužine boravka: minimum 3 sata, a najbolje izdvojiti barem pola dana za sve što se da videti tamo

Njihov sajt: www.park-skocjanske-jame.si

Napomena: obuti udobnu obuću tj.patike, nešto za ogrnuti se (ipak je 12℃)

Tip za celodnevni izlet: Ceo dan za Škocjanske jame, tj ceo park (ja ću to uraditi sledeći put), ili pak iskombinujete još par jama za taj dan Rakov škocjan i Postojnsku jamu.

Hint za klopu, domaću u prijatnoj baštici kod Senožeča, a između Rakov Škocjana i Škocjana Gostilna Na ravni. Mi smo tamo svratili na kaficu i malo prezalogajili sirića i domaće pršute, koji su bili baš dobri, i kad smo gledali i ˝mirisali˝  šta drugima iznose, zaključili smo da treba jednom tu da svratimo na konkretnu klopu.