Cigoj – maestro za svinjske poslastice i još što šta u Vipavskoj dolini

Za ovog mesara smo odavno čuli, čak smo i u nekim gostionicama jeli njihove proizvode i pošto su nam se baš svideli merkali smo vreme kada bismo išli do njih, da na samom izvoru vidimo i probamo šta sve imaju pa i pazarimo neke delikatese. To je bila inicijalna ideja, međutim naknadno sam shvatila da na imanju oni imaju i restoranče, tako da je to bio dodatni stimulans da ubrzamo posetu kod njih😉. Mi smo iskoristili teden restavracij (nedelju restorana) da odemo tamo (to je bilo krajem marta). Gostionice koje su učestvovale u nedelji restorana su pripremale minimum 3 hoda kojim bi se predstavile onima koji ih posete, pa je tako i ovde bilo, mada smo mi još dosta toga dodatno probali, ono kad smo već tamo😋. No prvo kratak opis gazdinstva da biste stekli utisak pa se potom bacamo na klopu.

konjić na ulazu

Gazdinstvo se nalazi na velikom posedu, tj. velika kuća, gde imaju i prenoćišta, restoranče (gostionicu) i podrumče. Restoran se u stvari zove Arkade, i pretpostavljam da je to bilo prvo što su otvorili, ali su ih njihove mesne đakonije koje proizvode nadjačale sa imenom, pa su zato Cigoj.

Sva klopa koju smo tog dana jeli jeste bila od njihovih proizvoda, i bogmi sva je bila odlična. Iskreno, znala sam da su im salame dobre, ali nisam očekivala toliko dobru klopu i u gostionici.

Pošto smo po prvi put kod njih, za predjelo smo uzeli mix njihovih suhomesnatih đakonija da probamo – lardo fenomenalan, pršuta odlična.

Sva klopa koju su spremali za teden restavracije je bila odlična, super iskombinovana a meso je glavni akter u svakom jelu. Pozdrav iz kuhinje  – kornetić sa paštetom i mesnati naresci – pihtije , tlačenka, čvarci … sve super, sve domaće, sve odlično. Meni se mogo svidela ta tlačenka (neka verzija pihtije – koje inače ne volim ali ova njihova fenomenalna – podsetila me dosta na kavurmu koju volim a koju ne mogu da nađem u Beogradu). Čorba od kopriva sa ćuftom od svinjskih nogica – nogice su se dobro snašle u čorbi😀. Efektno prezentovano, sa zvučnim imenom, grill efektom i baš ukusno meso  – tomahavk od mangulice.

Kako su sa nama ovom prilikom bila i dečica, koja su imala poseban meni, od njih smo probali i njoke sa svinjskim raguem – mamma mia, vredi doći samo i na to😊

Iako smo došli samo zbog mesa, morali smo i nešto slatko da probamo (ono kad si na na selu pa ti se otvori apetit 😜). Mogu reći da znaju i sa desertima. Većina nas je uzela kolač od pomorandže koji je bio ok, imalo je dosta čokolade koju nisam očekivala, ali nije bio previše težak, već lagana tortica sa lepim ukusom pomorandže. Ali kad sam probala njihov cheese cake – to je bilo to. Odličan, nije toliko pravi cheese cake, koliko kremasti pečeni kolač ne previše sladak, i meni se čak više svideo od standardnog cheese cake-a.

Dodatno smo se uverili da znaju i sa vinom. Proizvode i svoja vina, Malvazija i Merlot koji smo probali su bili baš dobri, a i travarice, koje isto sami prave, vredi probati. Zaboravila sam šta je sve bilo od travarica, ali ova flajka sa crnom tekućinom je pogodak (izmiksane sve biljke koje se mogu naći u prirodi u toku jedne godine).

Posle klope nas je domaćica odvela da vidimo njihove podrume – i oduševili smo se. Vinske bačve i svinjski butovi na jednom mestu šta ćeš bolje😍.

THE podrum

U drugoj prostoriji salame vise sa plafona. Nisam imala prilike da vidim kako se suše te mesne prerađevine u manufakturi a u većoj količini, pa mi je baš bilo interesantno. Inače mangulice koje koriste nabavljaju u Novom Sadu.

This slideshow requires JavaScript.

Kada je domaćica čula da sam iz Beograda, bilo joj drago, pa nas je odvela u drugu prostoriju, gde goste nikad ne vodi. Razlog je taj što u stvari od količine mesa koji se tamo nalazi ne možeš ni da stojiš – a miriše fenomenalno. Još prave i salame koje su dugačke oko metar – čak su neke i visile sa plafona pa smo tu mogli i sami da se uverimo u veličinu.

This slideshow requires JavaScript.

Nisam mogla sve da dobro isfotkam, da se stekne dobar utisak, pa sam još malo i kamerom čučeći snimala taj deo sa raznoraznim mesnatim poslasticama.

Inače sve te njihove proizvode + džemove i još što šta, možete kupiti isto tu kod njih, pa smo to iskoristili da ponesemo suvenire kući – malo salama i malo vinca, uz zaključak da ćemo mi ovde češće svraćati.

SUMA SUMARUM

Ambijent: unutrašnjost restorana prijatna, dodatni sadržaji vinsko–mesnati podrum, domaći proizvodi, sobe

Atmosfera: domaća opuštena a profesionalna

Highlight: lepo domaćinstvo za uživanje u mesnim đakonijama uz ˝razgledanje˝ podruma i njihove manufakture.

Klopa: odlična domaća sa mesom kao glavnim akterom, salame (šalamini kako im mi tepamo) super

Šta klopati: probati što više svega, njoke sa raguem obavezno + cheese cake

Vina: njihova vina Malvazija i Merlot veoma dobri

Cene: srednje $$

Moja preporuka: vredi otići u to mesnato carstvo

Rezervacija: poželjna

Njihov sajt: Cigoj