Čompa – carstvo mesa u Ljubljani

Čompa Ljubljana

Restoran u ošterija fazonu, u centru Ljubljane na Trubarjevoj, koji je mene opčinio mesom i simpatičnom prisnom atmosferom, pogotovo kada je vlasnik tu. Ne idemo baš često kod njih, iz razloga što rade samo u večernjim satima, a nemaju puno kapaciteta, pa treba dosta ranije rezervisati ili imati sreće 🤞.

Pošto dugo nismo bili tamo, a dogovorili smo večeru sa prijateljima, trljali smo radosno ruke. Simpatično je to što i sa ulice može da se vidi kako spremaju meso na žaru, jer imaju prozorče baš kod žara. Unutrašnjost je prijatno uređena u tom ošterija stilu. Odmah kod ulaza je šank, sa par stolova i barskih stolica, gde je u stvari i najživahnije, i onda još samo nekoliko stolova u celom restoranu pa je nekako intimno- prijatna atmosfera.

Kod njih kada odemo, volimo što više od svega da probamo. Tj. nemaju toliko raznovrstan meni ali to što imaju odlično prave. Simpatično je i to da kada je vlasnik i chef Robert tu, a vi ste u blizini kuhinje, može se ˝isprovocirati˝ da napravi još nešto van menija. Doduše ovde je akcenat na sirovom i pečenom mesu, i oni sami kažu da je povrće kod njih u drugom planu. Mada i to što spremaju od povrća je isto njami, i interesantno za probati (najčešće opet gril varijante).

Na žalost Robert ovom prilikom nije bio tu (jer je bio prehlađen), pa je doživljaj svega bio malo ˝običniji˝, iako je klopa bila odlično spremljena, pogotovo meso. Dogovorili smo šta ćemo sve uzeti od klope, ono standardno naše, gotovo od svega po malo 😊.

Uvertira – domaće salame i pršute i nekoliko sireva – salame i pršute odlične. Topla predjela: grilovani radič i šampinjoni. Radič je bio baš dobar, grilovan i natopljen maslinovim uljem i parmezanom. Šampinjoni grilovani i punjeni gorgonzolom su bili imalo običnija kombinacija.

Usledio je mali nesklad u iznošenju jela, jer su nam doneli 2 porcije sirovog goveđeg mesa, jednu sa wasabijem a drugu sa avokadom. Bili su skroz ok, mekani, sočni, stim da je wasabi varijanta bila i pooodosta ljuta, pa je meni barem bilo bolje da polovinu wasabija sklonim. Potom smo se vratili na toplo predjelo, tj grilovane artičoke posute parmezanom, koje su i simpatično izgledale i bilo ih je interesantno klopati, kao čips varijanta.

Glavno jelo- 3 vrste mesa: ždrebe i 2 verzije govedine. Moj favorit je bilo ždrebe, mekano sočno ukusno, mada da ne zapostavljam i govedinu. Sve je bilo baš dobro, ali je ždrebe pobedilo u ovoj trci 😋. Uz meso kao prilog su bili čompe i grilovano povrće. Čompa – je u stvari pečeni krompir sa pavlakom, i ovom prilikom je bilo dosta više pavlake i sira na njemu, pa mi se krompir izgubio, ali je bio ok. Bogme dosta svega, tako da se nas petoro jedva izborilo sa svime što je pristizalo.

Mala digresija, pošto im je novi somerlijer iz Koreje, i malo slabije govori engleski, dobro je što smo znali koje ćemo vino da pijemo (Krapež Merlot), al bilo je simpatično slušati somelijera kako hvali Krapeža. Ne znam kako izgleda biranje vina ako je gostima potrebno više predloga i opisivanja, ali po stalnoj popunjenosti zaključujem da na kraju budu zadovoljni.

Kada se uželite mesa u Ljubljani, imajte ovu ošteriju u vidu, uz savet da je najbolja pozicija kod šanka, i to kad je Robert tu, jer ćete osetiti tu atmosferu a možda i još nešto van menija probati.

 

SUMA SUMARUM

Atmosfera: prijatno gostoljubiva domaćinska (pogotovo za šankom)

Klopa: odlično meso i odlične roštilj varijante i mesa i povrća

Piće: merlot Krapež preporučujem

Šta klopati: što više različitih stvari

Cene: srednje ka višim  $$$

Moj utisak: kad vam se prijede dobro meso

Njihov sajt: nemaju već fb stranica  Čompa fb

Napomena: poželjna rezervacija