Otliško okno – ideja za izlet sa predivnim pogledom na Vipavsku dolinu

Otliško okno je prirodni most – ˝prozor˝, sa predivnim pogledom na Vipavsku dolinu, koji vredi obići.

Nalazi se na brdu, tj. nadvija nad Vipavskom dolinom, u mestu Otlica. Ako ste kolima, kao mi, najbolje je pratiti google maps, jer će vas on tačno odvesti do najbliže tačke gde je moguće parkirati, pa onda laganom šetnjom (oko 750 m, nezahtevne staze) stižete do ovog prirodnog prozora.

Prijatno sam se iznenadila kako je čisto i uređeno oko okna (prozora). Informativna tabla, klupica i sto za odmor, pečat za uspomenu, čak imaju i stepenice koje vode većim delom do okna. Deo koji je bliži oknu je malo strmiji sa kamenjem koje se lako otkotrlja, tako da je dobro da imate adekvatnu obuću.

Izgeda da je ispod njega još jedan manji prirodni ˝prozor˝, i verovatno se treba spustiti kroz tog velikog da bi se došlo do manjeg. Mi smo to ostavili za neki naredni put. Inače kažu da je Otliško okno najviše fotografisana tačka u tom delu Slovenije, i da je dosta stranaca obilazi, stvarno sa dobrim razlogom.

Otliško okno
Pogled kroz Otliško okno

Neočekivani bonus, koji smo otkrili u tom delu, je Sinji vrh, koji se nalazi nedaleko od Otliškog okna, a sa kojeg se pruža odličan otvoren pogled koji seže čak do Jadranskog mora. Tu je čak moguće i popiti pićence ili klopati uz najavu u pansionu koji je smešten tu. Po umetničkim radovima koji ga okružuju izgleda da je tu često i umetnička kolinija. Koliko smo shvatili se radovi, koji nastaju u koloniji mahom poklanjaju Karitasu u dobrotvorne svrhe.

Sinji vrh razgled
predivan otvoren pogled sa Sinjeg Vrha

Inače mi smo ovaj izlet započeli prvo klopom u Vipavskoj dolini, na morske đakonije kod Žeje, i po mesne đakonije kod Cigoja, pa se posle uputili u istraživanje prirodnih lepota.

Ukoliko idete samo do okna preporučujem da iskombinujete još i neku odličnu klopu i/ili posetu vinariji kojih u Vipavskoj dolini ima dosta.

 

SUMA SUMARUM

Cilj: predivan pogled kroz prirodan prozor i uživanje u prirodi

Trajanje: ima nekoliko varijanti u zavisnosti koliko ste raspoloženi za šetnju

  • Ako ste kolima onda je max pola sata, sve sa šetnjom do tamo i fotkanjem
  • Ukoliko želite više da se šetate postoji još nekoliko polaznih tačaka do tamo, jedno od njih je iz mesta Otlica i kažu da je oko pola sata šetnje u jednom pravcu otlica_otlisko_okno
  •  najposećenija staza je od izvora Huba koja traje oko 1,5h izvir_hublja_otlisko_okno

Bonus: Sinji vrh, predivan otvoren pogled koji doseže čak do Italije

Ideje za dodatni sadržaj: klopa i vinarije Vipavske doline