Restoran Šajka na Tamišu – za malo drugačiji doživljaj

Kada poželite malo neobičniji doživljaj, kao neku vrstu mini izleta iskombinovanog sa dobrom klopom, ovaj restoran u Pančevu je simpatično posetiti.

Neobičnost se ogleda u tome da je vožnja Tamišem sastavni deo posete, jer jedino čamcem možete stići do njih. Restoran Šajka se nalazi u veoma prijatnom prirodnom ambijentu, koji leti ima dosta hlada a za zimske dane imaju veoma simpatično sređenu kuću sve sa kaminom. Usluga prijatna, i izuzetno ljubazna, klopa domaća, raznovrsna, savim korektna.

Kada sam rezervisala, pošto smo bili prvi put, zamolila sam i za instrukcije kako stići do njih, pa vam prenosim glavne detalje:

  • Ako parkirate kod Tamiškog keja, nastavite kejem pored splavova, do nekada velike crvene zgrade (magacina), a sada zelene sa roze stubovima
  • Tu je na reci, splavić sa belom tendom, na kojoj piše Šajka
  • Tu pozvonite (samo 1x) i čamac gotovo odmah dolazi po vas
  • Sledi kratka i veoma spretna vožnja preko Tamiša do Šajke

 

Što se tiče klope, moram prvo da im pohvalim meni, koji su baš simpatično uradili, sve sa ilustracijama, pa je bilo zabavno listati ga. Imaju solidan izbor jela, i od mesa i od ribe. Pošto nismo ljubitelji rečne ribe, mi smo se, osim riblje čorbe, bacili više na mesni deo menija, i čini mi se i po tome kako dobro spremaju meso da isto važi i za ribu. Još jedan pokazatelj da znaju i sa ribom mi je bio to što su konobari dosta često pronosili tanjire i poslužavnike sa ribom.

Inače porcije sasvim odgovarajuće veličine. Ovo napominjem pošto mi se često dešava da dobijem porciju toliko ogromnu da mi bude žao što ne mogu sve da poklopam ili se nateram da sve pojedem (ne volim kada mi ostane hrane) pa mi ne bude dobro posle toga.

Za predjela smo iskombinovali, medeni kravlji sir i riblju čorbu. Riblja čorba korektna, ne previše začinjena, i očišćena od kostiju 😉. Medeni sir (mlađi kravlji sir preliven medom), sa dodatkom ljute paprike, sasvim dobra kombinacija, koja maltene može i za desert da posluži.

Nas su interesovala jela ispod sača, ali nam je konobarica rekla da tog dana nisu pravili, i da znamo za sledeći put da se prilikom rezervacije raspitamo dal i šta spremaju tog dana od tih jela, ili ako je veće društvo da može i da se naruči. Tako da su nam iz menija zamirisala rebarca na kajmaku i mešani roštilj, da taman što više mesa probamo. Obe kombinacije su bile skroz korektne.

Vinska karta im je iznenađujuće dosta velika, uglavnom domaće vinarije, međutim kako je bilo dosta toplo tog dana mi smo se odlučili za pivce, ali da znate da ima dosta toga da se probere.

Po tim nekim stvarima, dizajnu menija, stalcima sa biberom, čilijem, uljem, vlažnim maramicama na svakom stolu, kutkom za dečicu i dobrom klopom… vidi se da su pravi restoran i da se trude da gostima bude prijatno.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent: lepa baštica sa dosta hlada i fin unutrašnji deo za zimske dane, opuštena i prijatna atmosfera

Highlights: neobičan doživljaj, vožnja rekom iskombinovana sa dobrom klopom

Klopa: domaća; i riba i meso, jela ispod sača (proveriti prilikom rezervacije)

Vina: solidan izbor

Cene: niže- srednje $$$

Njihov sajt: nemaju, link na tripadvisor  Restoran Šajka Pančevoili tel: 013/377 044

Napomena: poželjna rezervacija, plus ako hoćete jela ispod sača, raspitajte se prilikom rezervacije