Rimini – nisu samo plaže

Rimini, poznato italijansko letovalište, koje pored dugih peskovitih plaža, ima i stari centralni deo prepun istorije i lepe arhitekture.

Istorija Riminija (tadašnji Arminum) datira iz 268. godine pre nove ere. Zbog svoje lokacije se vrlo brzo razvijao već od samog početka, zahvaljujući viziji careva Avgusta, Tiberija i Hadrijana, koji su Rimini videli kao savršeno mesto susreta rimskih puteva, koji su povezivali središnju i severnu Italiju (Via Flaminija i Via Emilija). Vrlo brzo je postao ekonomski i kulturni centar i to održavao čak i tokom srednjeg veka. Razvijao se je i tokom renesanse, kada je, zahvaljujući porodici Malatesta, postao glavno središte italijanskog i evropskog umetničkog, naučnog i književnog preporoda.

To je i rodni grad Federika Felinija i dosta toga je njemu posvećeno, tako da nije samo za letovanje, ima u njemu šta i da se vidi.

Rimini šta videti

Borgo San Giuliano – nekadašnji siromašan ribarski kraj, jedan od najstarijih oblasti Riminija sa šarenim restaurisanim niskim kućicama postavljenim uz kanal.

Tiberijev most koji datira još iz Rimskog doba (izgrađen između 14. i 21. nove ere pod vladavinom rimskih careva Avgusta i Tiberija)

Rimini Tiberius brigde i Borgo San Giuliano
Tiberijev most i oblast Borgo San Guliano

Preko Tiberijevog mosta se stiže, ulicom Corso d’Augusto, do centralnog dela starog dela mesta, glavnog trga Piazza Cavour i nekadašnjeg glavnog trga Piazza tre Martiri.

Blizu trga Cavour na trgu Malatesta je tvrđava, odnosno zamak, Sismondo, kojem je jedan deo sačuvan. Sada je u njemu muzej posvećen Federiku Feliniju.

Rimini Sigismondo Malatesta

Hram Malatesta (Tempio Malatestiano) crkva iz 13. veka posvećena Svetom Franji, koja je sredinom 15.veka preuređena u mauzolej  Sigismonda Malateste. Iako je zgrada ostala nedovršena kada je popularnost Sigismonda Malateste izbledela, hram Malatesta je remek delo rane renesansne arhitekture.

Arco di Augusto (Trijumflna kapija) od 17m, koju je car Avgust naručio 27. godine pre nove ere. To je najstariji rimski luk u severnoj Italiji i nekada je označavao završetak drevnog rimskog puta Via Flaminia, koji je počinjao u Rimu i završavao se u Riminiju.

Park Alcide Cervi lep za šetnju, blizu koga su i ostaci rimskog amfiteatra iz 2.veka koji je imao kapaciet do 15.000 gledalaca.

Zaključila sam da Rimini ima sve to što većina italijanskih gradova ima: šarm, istoriju i dodatni bonus plaže, tako da ga nemojte zaobilaziti.

SUMA SUMARUM

Cilj: videti italijansko mesto koje je obeleženo Malatestom i Felinijem, a ne samo plažama

Trajanje: par sati za obilazak, do pola dana ako hoćete obići i neke muzeje

Korisni linkovi: Rimini turismo

Tip sa čim još uklopiti: San Marino, Urbino, Cesena, Forli… ideja za izlet kolima