Atelje vina Šapat – vinarija sa pogledom na Dunav

Smešten u Novom Slankamenu (oko 60tak km od Beograda), okružen vinogradima, ovaj atelje (vinarija) pored vina, nudi i klopu sa pogledom na Dunav i Vojvodinu. Ja sam za njih čula od prijatelja, a ovom prilikom smo svratile kod njih na povratku sa Fruške gore.

Deo puta do njih, nije asfalt, već zemljani put sa malo rupa, pa opreznije vozite. Taj deo puta bez asfalta kreće od spomenika na bitci kod Slankamena.

Atelje (zdanje) je veliko, u stvari imaju i restoran sa podrumom vina ali i sobe, koje su, kako sam razumela, samo za članove vinskog kluba. Rade od četvrka do nedelje od 12 -21h i spram onoga kako smo se provele tamo, sigurno ćemo se po koji put još vratiti, da probamo vina ali i da ponovo uživamo u pogledu i tišini.

Pošto smo obe vozile, iako smo išle u vinariju, nismo na žalost probale vino, ali smo kupile po jedno njihovo rose vino da probamo kući. Cene vina su im povisoke, iako su podrumske cene. Klopa je bila ok, nemaju previše u ponudi, ali oni i jesu prvenstveno vinarija, i klopu koju prave, prave da bi se uklapala uz vina koja oni nude. To mi je dodatno ˝pojasnio˝ i konobar kada nas je pitao kakva nam je klopa bila, pa na moj komentar da je smuđ imao ukusa po paprici (jer je spremljen sa brdo nje), je odgovorio da je namerno tako jer uklapaju uz vina.

Za taj restoransko/vinski deo, imaju zatvoren prostor koji čini mi se prima i do 50tak ljudi, i terasu za oko 20tak ljudi. Terasa je sa pogledom na vinograde, Dunav i Vojvodinu. Pošto smo tu dočekale i veče, kada su se popalila svetla okolinih mesta, shvatile smo da se u daljini vide čak i svetla Zrenjanina.

sunsetting za vinograde

Sve u svemu prijatan ambijent, lep pogled. Vina ne znam kakva su, ali sledeći put neću ja voziti pa ću moći da komentarišem. Preporučujem da se obiđu u vreme kada može da se sedi napolju.

Update: probali smo kod kuće njihovo rose vino, i mogu vam reći da ga preskočite. Pili smo već mnogo puno boljih rozea za dosta manje para…

 

SUMA SUMARUM

Svrha: vina i klopa sa pogledom

Highlights: pogled na Dunav i mir

Atmosfera: opuštena, konobari profesionalno-predusretljivi i prijatni

Cene: više $$$$

Procena dužina boravka: 3-4h

Napomena: rezervacija potrebna, radno vreme im je od četvrtka do nedelje od 12-21h

Kako stići do tamo: kada stignete u Novi Slankamen, na gotovo izlasku iz njega ka Starom Slankamenu je tabla za njih levo, a potom kada pomislite da li ste na pravom putu, kada vidite spomenik sa desne strane, i krene džombasti put još malo napred, oni su sa desne strane

Njihov sajt: http://sapat.rs/

Tip za dodatni sadržaj: izlet na Frušku goru pre posete vinariji