Gde na extra dobru ribu kada ste u Istri na letovanju

Letovanje ali i svaki izlet je dobro iskombinovati i sa dobrom klopom, zar ne😉. Ovo su malo skuplji restorani, ali ukoliko idete na letovanje u Istru onda preporučujem da odete barem u jedan od ova 3.

 

  • Batelina

    kreativni ˝salon˝ za ribu i morske specijalitete 

Po meni – najbolji hrvatski riblji restoran (iako ne služe ribu na gradele). Dobro, nisam baš toliko restorana po Hrvatskoj obišla, ali ovaj mi je fenomenalan. Svakom ko voli ribu, jela od riba, ma i onima koji ne vole ribu, preporučujem da ih obavezno posete. O njemu se inače dosta priča, čak je i Anthony Bourdain bio tamo. Mene su osvojili pri prvoj poseti, sa đakonijama od ribe i morskih specijaliteta.

Nalaze se blizu Pule, mesto Banjole. Kada je tu šef (i vlasnik) David Skoko, možete dobiti i nešto što nije na meniju, jer on ukoliko ga ˝tizirate˝, može na licu mesta, u priči sa vama, da dobije inspiraciju za neko novo jelo, pa i sebe a i mušterije radi, odmah to i da isproba.

Naš običaj je, da uz konsultacije sa konobarom, naručimo što više možemo različitih jela, da bismo isprobali sve – zilion predjela, međujela, glavnog jela do deserta. Toliko tih varijanti karpaća, pašteta, inćuna, salata, pasta… smo probali, da ne mogu svega da se setim, pa mi je to za nauk da ubuduće da po nešto i zapišem🙂. Poslednji put kada smo bili ostala mi je upečatljiva pašteta od jetre malog morskog psa – to je neopisivo pravog morskog ukusa. Klopu normalno prati i vince, a ukoliko i vi budete isprobavali što više njihovih specijaliteta, negde između 7 i 8 hoda sorbeto od jagode dobro dođe, da napravi još mesta. Za kraj obavezno probati čili desert (stim da nekada znaju malo više da ga zaljute).

ovako obično izgleda naš sto 😀

Iako su na moru nemaju baš pogled na njega, ali je klopa toliko dobra da im pogled i ne treba. Nešto od đakonija što smo klopali.

Ukoliko se odlučite da ih posetite, imajte u vidu da je rezervacija potrebna, neki put čak i mesecima unapred.

SUMA SUMARUM

Klopa: fenomenalne stvari od ribe i morskih plodova

Preporuka: probajte što više, po malo od svega. Ne obazirite se toliko na meni već pitajte konobara za preporuku

Cene: više ali vredi $$$$

Atmosfera: prijatna, ljubazno osoblje, jedino što oko 18h još uvek zna malo toplo da bude na terasi, ali da se pregrmeti

Rezervacija: obavezna i to po nekoliko nedelja unapred, ako ne i meseci (čini mi se da krajem avgusta zatvaraju na par nedelja)

Njihov sajt: nemaju sajt ali imaju unofficial fb stranicu i review na tripadviser

Napomena: ne primaju kartice što nije baš pohvalno, i radno vreme im kreće od 17h🙄

 

  •  Restoran konoba ALLA BECCACCIA 

    znaju i sa ribom i sa mesom

  • update 2019- izbacili su ribu iz menija- sada se fokusiraju samo na meso (više o tome uskoro)

Nalaze se blizu Pule, mesto Fažana. Malo se teže nalaze ali zato hvala navigaciji što postoji. Isto nemaju pogled na more, ali znaju da spremaju ribu a i meso🙂! Doduše mi tamo odlazimo u letnje vreme, pa nam je riba first choice. Obavezno se posavetujte sa vlasnikom ili konobarom, jer će vam rado preporučiti šta je sveže i dobro (mada kod njih ništa loše nikada nismo jeli).

Lepo uređeno dvorište, sa ˝engleskom˝travicom, leti postave i stolove od restorana na nju, pa je milina gaziti bosonog. Unutar restorana je i otvoreni roštilj (gradela), pa možete i gledeti kako vam spremaju klopu. Sirovi škampi, capesante, riba na gradeli, to je nešto što najčešće klopamo tamo – jer uglavnom imaju sve sveže.

Pored restorana, imaju i sobe a i bazenče. Mi smo jednom prenoćili, međutim tada su u sobi do nas bili neki mlađi Amerikanci, željni žurki, pa se sećam da nismo nešto puno spavali.

Poželjna je rezervacija, pogotovo leti, a ponavljam preporuku, da se posavetujete sa vlasnikom šta je tog dana najbolje klopati i onda prijatno!

 

SUMA SUMARUM

Klopa: odlična riba i sve ostalo

Preporuka: pitajte vlasnika za savet šta je tog dana najbolje

Cene: više ali vredi $$$$

Atmosfera: prijatna, ljubazno osoblje, lep ambijent (uveče čak postave na travu ogromnu stonu podnu lampu, simpatično izgleda)

Rezervacija: poželjna

Njihov sajt: http://www.beccaccia.hr/

 

  • DAMIR I ORNELLA

virtuozi sa sirovom ribom

Dugo imaju tradiciju extra dobrog ribljeg restorana u Novigradu. Bazirani su najviše na sirovoj ribi i sirovim morskim plodovima. Neki ljudi koji ne vole ribu, a posetili su ih, kažu da su od tada zavoleli ribu, pa vi vidite:-)

Jelovnik prilagođavaju dnevnom ulovu, s’tim da u njihovom slučaju birate između 2 ponuđena jelovnika – kraći ili duži, koji god da odabrete, znajte da ćete uživati. Osim odlično filirane ribe i sirovih škampa sa maslinovim uljem, možete probati sirove capesante i sirove lignje koje budu narezane kao nudle, sa autentičnim ukusom mora. Osim sveže ribe u nekim hodovima dobićete odlične taljatele, njoke sa morskim sastojcima od tog dana i ko zna šta sve šefu bude inspiracija tog dana. Nemaju puno stolova, jer kažu da pažnju žele da posvete gostima i hrani, tako da je rezervacija obavezna. Ja na žalost još nisam bila, ali ovo prenosim utiske dobrog kritičara i poznavaoca dobre klope i vina, mog muža😉

 

SUMA SUMARUM

Klopa: odlična riba i plodovi mora, posebno umeće u spremanju sirovih ali i obrađenih kvalitetni sastojaka ribe i morskih plodova

Preporuka: koji god menu da odaberete nećete pogrešiti

Cene: više ali vredi $$$$

Rezervacija: poželjna

Njihov sajt: http://www.damir-ornella.com/

 

PRIJATNO!