Degustacija u vinariji Zvonko Bogdan na Paliću – ideja za izlet i uživanje u vinima

Već više puta smo pili vina vinarije Zvonko Bogdan, i stekli smo utisak da osim što prave dobra vina obraćaju pažnju na dosta drugih detalja. Dizajn etiketa im je dobro promišljen i lepo gradi brend, poklanjaju pažnju ne samo izgledu i težini boca, već i čepovima, transportnim kutijama… Zbog svega toga smo poželeli da obiđemo vinariju i čujemo njihovu priču iz prve ruke, plus nalaze se na Paliću pa je veoma lako organizovati neki celodnevni a možda i višednevni izlet.

Vinarija i ceo posed su baš impozantani. Na samom ulasku u zdanje, izgrađeno u stilu secesije, vas dočekuju statue Zvonka Bogdana ali i 8 tamburaša. Enterijer vinarije odiše stilom, tu su velike prostorije pri čijem se uređenju pazilo na svaki detalj. Ogromni venecijanski lusteri, Česterfild garnitura pred ovećim kaminom, bilblioteka na galeriji sale koja je namenjena za dešavanja, veliki broj umetničkih dela, ulja na platnu, skulptura… sve sa stilom, čisto i uredno. Preporučujem da stignete ranije na degustaciju kako biste malo prošnjurali kroz imanje, da biste upili atmosferu za ono što sledi, a to je obilazak podruma i degustacija.

Cela tura obilaska vinarije i degustacije je baš lepa priča. Slike somborskog slikara Eugena Kočiša, koje krase i flaše ove vinarije, su neka vrsta putokaza gde se silazi u podrum. Devojka koja je vodila turu je tako lepo i sa dušom pričala o svemu što rade, o samoj istoriji, kako su počeli, kako sada rade, kakva su im vina… Odnos profesionalan i stručan a pritom ljubazan i skroman, u lepom smislu te reči, iako imaju čime da se hvale. Ovde ću samo par informacija da podelim koje su meni bile simpatične a nisam ih znala do obilaska same vinarije:

  • Burad koju koriste za odležavanje vina koriste max 3 godine (tj. koriste za samo 2 punjenja a onda nabavljaju novu burad). Ne znam kako im se ti isplati ali svaka čast na tome. Dodatno ja sam do tada mislila da je bolje što je bure starije, ali eto saznala sam još nešto novo.
  • Cuvee No.1 – ima takav naziv zato što je to prvo vino koje su napravili a ne zato što je tako dobar 😊
  • Za dizajn flaše Rose sec su imali 6 predloga, koji su se razlikovali samo u obradi dna flaše. Kako nisu mogli da odluče koji im se dizajn najviše sviđa uzeli su svih 6 flaša (različitih dna), tako da ako naručite karton rosea sec očekujte da dobijete 6 flaša koji se razlikuju u tom detalju (provereno 😉)
  • Sve etikete sa premium linije su sa Eugenovim slikama, a svake godine menjaju sliku na Roseu sec
  • Iako su sva istraživanja pokazivala da na tom podneblju bolje uspevaju bele sorte vina, njima se podjednako dobro, ako ne i bolje, plasiraju i crna vina, pa ne stižu da isprate potražnju tako da su zasadili još nasada merlota
  • Rade po francuskoj metodologiji, i mnogo mi se sviđa što ne pominju da razmišljaju o maceriranim belim vinima, al mi nismo ljubitelji narandžastih vina pa je to do nas 😁

 

Po završetku degustacije se može još malo prošnjurati po njihovom imanju, popiti po koja čaša vina na njihovoj terasi sa pogledom na vinograde… Kako smo mi hteli još malo da obiđemo i Palić a i Suboticu (kada smo već tu), pazarili smo nešto vina pa se zaputili put jezera, koje je tu na par minuta od njih, a pre toga pitali njih za savet koji je salaš dobar za obići u blizini, pa smo i to malo istražili, ali o tome će biti poseban post.

Definitivno vinarija koja postavlja visoke standarde u enološkom, poslovnom smislu i domaćinskom odnosu.

Pored odličnih vina, neka od njih su nagrađivana i od Decantera, pažnju poklanjanu i svim ostalim detaljima i celokupnoj atmosferi – tako da ako želite neku lepu i odličnu vinsku priču mislim da ova vinarija to stvarno prenosi na pravi način.

Jedina stvar koja nam se manje svidela, je cena vina u samoj vinariji. Vina im nisu jeftina i to je skroz ok, jer su dobra, ali to da je kod njih cena (za neka vina) čak viša nego u radnjama u Beogradu, ipak nije ok.

 

SUMA SUMARUM 

Opšti utisak: izuzetno kvalitetna priča i što se vina i celokupnog utiska tiče

Vina: 3 linije vina, osnovna, premium i icon campana – oko 11 etiketa

Degustacija: lepa priča uz dobra vina u veoma lepoj atmosferi i sređenom ambijentu gde se pazilo na svaki detalj

Moji favoriti: Cuvee No.1 i Rose sec

Trajanje degustacije: oko sat vremena

Njihov sajt:  vinarija Zvonko Bogdan

Tip za dodatni sadržaj:  obilazak Palića  (atraktivno tokom cele godine, pogotovo od proleća do kasne jeseni), jezero Ludaš, klopa blizu u nekom salašu, obilazak Subotice