HIŠA FRANKO

Zamislite ima mesto u Sloveniji koje je udaljeno od Ljubljane na više od 2 sata vožnje. Kobarid u dolini Soče a tu onda, još malko dalje, je Hiša Franko, restoran o kome se odavno lepo priča i u koji treba otići i priuštiti sebi kulinarsko uživanje. Može biti da i ta udaljenost daje dodatni šarm ovom restoranu (kući), jer je potrebno baš uputiti se tamo, nije neko mesto na koje se usputno svraća.

Već sam prilaz restoranu uz zadivljujući drvored, nagoveštava osećaj koji ćete imati.

Degustacijski meni – manji ili veći, ili oba 🙂 i prepustite se – to je glavno pravilo u Hiši Franko.

Neobične kombinacije, sklapanje ukusa, doživljavanje novih ukusa, prezentacija, kombinovanje vina, ceo ambijent, ma sve je odlično, inspirativno, iznenađujuće i dodatno veoma opušteno. Profesionalna usluga, hrana više nego izvanredna, svaki put, svako jelo je priča za sebe. Tu sam prvi put u životu jela penu od ljubičice, sada čips od koprive a da ne pričam o kombinacijama morskih ali i kontinentalnih sastojaka.

Jednostavno svaki put poseta Hiši Franko je poseban doživljaj i uvek je izvanredan. Posle klope kada je lepo vreme može se sesti u vrt sa predivnim pogledom, da imate osećaj kao da ste u filmu moje pesme moji snovi.

Mi smo bili u više navrata, čak smo imali našu svadbenu večeru kod njih, kada im je kuća bila puna amerikanaca sa kruzera, koji su čak svirali na klaviru i igrali, pa se posle večerinke ovo mesto pretvorilo i u varijantu ˝kluba˝, a ovom prilikom odakle su i fotke smo se vraćali kući iz Brda okolnim putem baš da bismo svratili od Hiše Franko.

Vi možete ili namenski da se uputite kod njih ili tako da iskombinujete sa nečim kada ste u blizini.

Verovatno ću još koji put pominjati ovaj restoran, jer sam oduševljena njime i klopom a i ljubaznošću osoblja, a i fascinirana Anom Roš  – koja je skoro proglašena za najboljeg ženskog chefa 2017, a i njen restoran uvršten u najboljih 100 svetskih restorana (revija Restaurant) a ona je i dalje ostala profesionalna, pristupačna i prijatna. U svakom slučaju sa i bez nagrada mi ćemo i dalje svraćati u Hišu Franko.

Ovde nema suma sumarum – već morate barem jednom otići u Hišu Franko i prepustiti se Aninoj i Valterovoj čaroliji.

Šta ima u okolini: vožnja dolinom Soče, Kobarid, Brda