PRAG – PRAKTIČNI SAVETI (orijentacija, smeštaj, prevoz, troškovi…)

  1. Lokalce držati na oku

Jedino što može poremetiti doživljaj grada jeste njihova usluga –nisu baš uslužni i ono što smo mi primetili jeste da gledaju da vas nasamare na svakom koraku, što mi je dosta čudno jer ipak žive od turizma. Možda idu logikom ˝na plati smo˝, turista ima uvek i gužva je, ne moraju da se trude. Pazite kada vam vraćaju kusur (znaju da se naprave blesavi i da vrate manje, uglavnom se prvo obraćaju na češkom, pa onda na engleskom i često prevrću očima ili nevoljno nešto rade (ovo smo primetili po kafićima i restoranima), hoće da vam uvale lošije mesto iako znate koji ste sto rezervisali… . Ovo sve govorim samo da budete spremni na takve siutacije.

2) Orijentacija

Manje mape grada i sam grad, i ulice nisu baš najbolje obeleženi. Mape ne usmeravaju na sve atrakcije, ulice su čudno obeležene, a putokazi za atrakcije samo su za po neke stvari stavljene. Najbolje je uzeti veliku mapu gde su obeležene sve ulice i nadam se znamenitosti-da izbegnete lutanje ili da propustite nešto. Primer toga što nije obeleženo na mapama koje smo koristili jeste spomenik Metalmprfozis (Kafkina glava) na koju smo mi slučajno nabasali , pa smo se onda ponovo vratili jer ju je interesantno gledati kako menja izraze, oblike.

3) Smeštaj

Topla preporuka preko airbnb – može se naći super smeštaj, na super lokaciji po mnogo manjoj ceni. Mi nismo ni shvatali na koliko smo dobroj lokaciji našli smeštaj, zbog toga smo čak i neke stvari videli koje ne bismo (Pariška ulica – Letnji vrtovi)

4) Prevoz

Od arodroma odlično povezan –kombinuje se bus i metro, stim da ako imate veći kofer sa sobom on se plaća po ceni pola karte (tj kao za dete) – oko 30 min je potrebno od areodroma do centra grada.

Gradski prevoz –bus, metro, tramvaj – odlične veze, nema gužve, nisu skupe karte

Taxi: izbegavati –skup a i svi preporučuju oprez jer znaju da naplate mnooogo više

Uber- tamo funkcioniše ali trebate wi fi

5) Razgledanje grada (sight seeing ture)

Busom – ima nekoliko varijanti prevoznika + hop on hop off. Preporuka –pitajte iz čega se sastoji tura, bez obzira šta piše na brošuri, da vam se ne desi kao nama, tura obilazak grada od 2h, a ispostavilo se da su pod tim podrazumevali i da vas ostave ispred kraljevske palate 30 minuta da razgledate (ne možete za to vreme ni stići da uđete u palatu, a kamoli da razgledate)

Brodom – puno brodova, puno opcija, od 30min do više od 3 sata vožnje, sa i bez pića, uz večeru i svirku…Verujem da je lepo i drugačiji doživljaj gledati grad sa Vltave ali mi na žalost to nismo stigli da uradimo

Vozić – mislim da vozi po starom mestu (tamo sam ga viđala)

˝Oldtimer˝ kola i kočije – za autentični obilazak, mislim da košta oko 80tak eur (2.300čk) 40min vožnje old timerom

6) Troškovi:

Dnevno oko cca 40eur/osobi (karte, klopa, piće ).

Gradski prevoz do aerodroma je oko 32čk ( 1,2 eur/osobi),  imaju i 3dnevne karte ukoliko planirate da koristiti prevoz svih dana (mi nismo)

Piće tj pivo im je dosta jeftino a dobro, pa izgleda i da im je i običaj da kao odu na večeru a onda završe sa po nekoliko tura pića

Menjačnica: Nikako menjati pare na aerodromu, a i biti obazriv – naplaćuju provizije, imaju razne kurseve –potražite povoljnjije, ima ih svuda

7) Prodavnice

Žabka – ima ih u svim delovima grada, među jeftinijima su

Dodatni saveti:

  • Poneti sa sobom kišne kabanice (nikad ne znate tamo kad će kiša a slobodnije se ipak možete kretati pod kabanicom, a ne zauzima puno mesta.
  • Ideja šta raditi kada pada kiša: Bus ture razgledanje grada (bićete na suvom a videćete još nešto što niste videli)

Toliko od mene na temu Praga – nadam se da ćete naći korisnih saveta.

 

Ostali postovi na temu Praga: 

  1. Prag utisci
  2. Glavne atrakcije Praga
  3. Šta treba videti u Pragu a ne pominje se često
  4. Atrakcije napravljene samo zbog turista – ne trošiti vreme na njih
  5. Gastro Prag