GLAVNE ATRAKCIJE PRAGA

 Pošto je Prag ogroman, a o glavnim atrakcijama gotovo svi pišu, ja ću ovde pobrojati po 5 najbitnijih znamenitosti iz svakog dela turističkog centra Praga, da biste imali neki pregled, pa ću u narednim postovima pažnju više posvetiti na atrakcije i zanimljivosti koje se ne spominju toliko a vredne su pažnje.

 

STARE MESTO 

(napomena mnogo se brže obiđe u odnosu na to kako izgleda na mapi)

1   Srednjevekovni astronomski sat (Staremestska radnice sa orlojem tj. Old Town Hall and Astronomical Clock ). Sat koji na svaki pun sat okuplja horde turista da se dive i snimaju otkucavanje i kretanje 12 apostola (od 9 do 23h na svaki pun sat).Vredi se popeti na kupolu Old Town hola , jer se pruža pogled na centar starog mesta ali i na ostatak Praga, a dok se penjete ka vrhu kupole možete videti i njen istorijat. Ispod je mini snimak kako izgleda kad sat otkucava. 

2   Sam trg Old Town square (Staromestkse nameste) Praški glavni trg još od 10.veka, gde je i prethodno pomenuti Astronomski sat,  sa statuom Jana Husa u centralnom delu, koji za Uskrs i Novu Godinu bude krcat štandovima.  Uz njega je i gotska crkva of Our Lady before Tyin (Chram Matky Boži pred Tynem) – sa dve kupole kojoj se donji deo fronta ne vidi, tj naslanja na zgrade ili barem mi nismo našli pravi prilaz. Uz trg je i crkva Sv. Nikole koja se ne pominje previše, ali kada ste već tu možete ući da vidite unutrašnjost – tu se često održavaju koncerti kamerne muzike (postoji i crkva Sv. Nikole na maloj strani, da ne pomešate – s’tim da ako lokalce pitate za instrukcije tada bolje da kažete St.Mikulaše).

3   Jozefov Jewish Town deo (jevrejska četvrt – Židovke mesto) – Najbolje sačuvani kompleks jevrejskih spomenika u Evropi. Sinagoge i jevrejsko groblje –mi smo samo obilazili okolo, nismo plaćali ulaznice, jer smo i sa našeg prozora gde smo odsedali imali pogled na taj deo:-)

4   Rudolfinum– neo renesansna zgrada, dom češke filharmonije

5   Prašna brana (powder gate) i Municipal house – gotska kapija (iz 1475) gde je izloženo srednjevekovno oružje i instrumenti od kojih su se neki koristili za snimanje filmova koji su se snimali u Pragu, vezana je sa zgradom opštine u art nouveau stilu. Kažu može se ući u opštinu (mi nismo tada znali ali vi vidite unutrašnost jer sigurno je interesantna kao i sama zgrada)

MALA STRANA 

(načičkan sa puno toga pa je teško bilo selektovati)

1   Karlov most (Charles bridge) sa 30 statua svetaca, prepun prodavaca, umetnika i turista, pa se ne može pošteno sagledati od količine ljudi koja na njemu, ali se zato zvuci muzičara, lep pogled na Vltavu, zamak, tornjeve, pružaju lep i romantičan osećaj, bez obzira što se most ne može lepo videti. Najpoznatija statua na njemu je St.John of Nepomuk – koji je bačen sa mosta po nalogu kralja (po legendi zato što nije hteo da kaže ljubomornom kralju ispovest kraljice). Turisti veruju da dodirivanje statue – donosi sreću i ponovni dolazak u Prag. Da biste bolje videli most preporučiju rano ili dosta kasno u toku dana da se poseti. Mi nismo isprobali ali vi imajte na umu.

2   Kule sa obe strane mosta – (obavezno se popeti na kulu na Maloj strani, jer se pruža predivan pogled

obavezno se popeti

3   Praški zamak – preporučujem ulaz sa strane Kraljevskih vrtova jer je manja gužva (proveravaju sadržaj torbi i metal detekciju) jer u zamku dodatno i sedište monaha ali i zvanična rezidencija predsednika države. Datira još iz 9 veka i tokom vekova se brzo i širila kako je koji vladar unosio svoje dodatke pa je mešavina raznih arhitekstonskih stilova  i ogroman je kompleks.

3a) Smena straže ispred glavne kapije – svakog sata, ali je najduža i najpompeznija ona u podne. Ja sam uspela da uhvatim delić male smene (možete pogledati na ovom linku)

3b) Ogromna St.Vitus katedrala– romanesque basilica, zastrašujuće spoljašnjosti, zadivljujuće unutrašnjosti.

3c) Old royal palata– nema baš puno što šta da se vidi, naspram ostalih stvari je dosta štura sa predmetima –ali pošto je u sklopu ulaznice obiđite je.

3d) Golden lane (Zlatá ulička) slikovita uličica, sa minijaturnim veselim kućicama iz 16.veka – restaurirane tako da prikazuju kako su se nekada koristile kao i izložba srednjevekovnog oružja i štitova, ovo posebno preporučujem da se obiđe. Inače obiđite ceo kompleks i okolne vrtove iznad i ispod zamka  obavezno, nećete požaliti.

4   Church of our Lady Victorious (Infant Jesus of Prague) – poznata po statui bebe Isusa, donirane iz Španije 1628. (mi smo zatekli misu tako da nismo videli statuu –ali vi ne propustite voštanu figuru infant Isusa, i njegovu odeću).

5   Kampa (ostrvo)- park i muzej, ispred muzeja su skulpure beba mog sada omiljenog češkog skulptora Davida (u blizini je i Lenonov zid , preko mostića kod mlina)

 

NOVE MESTO 

(on je dosta veći i razuđeniji od ostalih delova, sa malo širim ulicama ali i tamo ima dosta toga da se vidi)

1   Narodno pozorište– u neo renesansnim stilu – osnovana i izgrađena privatnim sredstvima i ukrašena delima lokalnih umetnika, izgorela malo posle otvaranja 1881, ali je restaurirana u roku od 2 godine. 

2   Dancing building –zgrada iz 2014, stvarno izgleda kao da pleše, tj igra twist:-)

3   Charles square – parkić sa New town hall

4   Vaclavske namesti Wenceslas square – širok bulevar, mnogo veća ulica nego one u starom mestu, sa štandovima sa kobasicama i Narodni Muzejem (u neo rensensansnom stilu) na njenom kraju.

5   Lucerna palace – tamo nismo bili jer sam kasno saznala, u art noveu stilu, puna radnji i biskopa, tu je postavljena Černijeva skulptura Konj (u mom prevodu obrnuti konjanik, ali misle da u stvari Wenceslav jaše mrtvog konja )

To bi bilo to od glavnih stvari. Preporuka i dalje stoji da organizujete dane boravka, i nadam se i da će moji postovi u tome pomoći:-)

Korisni linkovi

 

Dodatni linkovi na temu Praga: