Istra i more u postnovogodišnjem izdanju

Rovinj

Novogodišnji ukrasi na palmama, maslinama, šum i miris mora i predivni zimski zalasci sunca – su meni obeležili početak ove godine, i mogu reći da je bilo baš drugačije i posebno.

Doduše predostrožnosti radi smo rezervisali hotel na obali koji ima i dodatne unutrašnje sadržaje (bazen, saunu…), da u slučaju lošeg vremena imamo šta dodatno da radimo, ali imali smo sreće pa ih nismo toliko koristili.

Htela sam da podelim sa vama ovu ideju, gde za novogodišnje praznike, za neku narednu godinu, pogotovo ako volite more kao što ja volim, jer nekako to barem meni do sada nije padalo na pamet, a sada kada smo to doživeli mnogo mi se svidelo.

Šta ćeš bolje od toga da ti prvi dani u godini počnu uz plavu boju mora i crvene zalaske sunca koji se reflektuju na pučini. Dodatni šmek je što novogodišnja rasveta još uvek radi u tim prvim danima januara pa i ta morska mesta vidiš u nekom drugačijem izdanju.

Jedino skrećem pažnju, da mi obično samu Novu godinu dočekamo kod kuće ili kod prijatelja, pa se posle 2 ili 3 januara zaputimo negde, i zbog manjih gužvi a i zbog mnooogo nižih cena. Smestili smo se u hotelu Lone u Rovinju, jer u tim vansezonskim periodima imaju dosta povoljne cene i sve dodatne potrebne sadržaje. Izgleda da su to mnogi ljudi provalili jer je hotel bio krcat 🙂, a bogme i sam Rovinj.

Zgodno i velika prednost Istre je to što nisi upućen samo na to mesto gde si, već možeš lagodno istraživati i okolna mesta, što za šetnje što za dobru klopu i vinca. Doduše u tom periodu dosta restorana ne radi, ali je Istra krcata i gostionicama i vinarijama pa se da naći dosta toga što radi, plus što je i cenovno bolje otići malo dalje od obale gde se može naći dosta dobrih domaćih gostionica.

Neću previše pričati, fotke će bolje dočarati šta se sve može doživeti u tom periodu na moru (mi smo bili 4 dana i pored Rovinja prošetali, što zbog razgledanja što zbog klope i vina, i po okolnim mestima i mestašcima), tako da ću vam to više slikama ilustrovati.

 

 

SUMA SUMARUM

Svrha:  započeti novu godinu na drugačiji način – na moru

Highlights izleta: opuštajuće more u novogodišnjem izdanju i predivni zimski zalasci sunca

Klopa: iako je dosta restorana zatvoreno, ipak se da naći dosta njih ukusnih koji rade. Mi smo bili u Rovinju u Puntulini, a posle se malo šetkali po Istri Puli Pineta (Završje), Alla Beccaccia (Fažana) i Trošt (Vrsar). O njima detaljnije u narednim postovima

Smeštaj: zbog toga što more u tom periodu zna da bude ˝grubo˝ za svaki slučaj bolje uzeti smeštaj koji ima dodatne sadržaje. Cene posle dočeka Nove godine su dosta niže u hotelu Lone, a Rovinj je ionako turistička destinacija tokom cele godine

Tip za dodatni sadržaj: prednost Istre je što je sve relativno blizu, a ima dosta sadržaja, od slatkih mestašaca, preko odličnih konoba i vinara tako da se svašta da iskombinovati. Mi smo ovom prilikom posetili dodatno Vrsar, Fažanu, Medulin i Banjole na obali, i Kanfanar i Svetvinčenat u unutrašnjosti.