Kod najboljeg ženskog chef-a na svetu – Ana Roš i Hiša Franko

Posle dobijanja prestižnih nagrada (najbolji ženski chef na svetu za 2017, i restoran na 69. mestu u svetu), kopkalo nas je da odemo opet da Hiše Franko da vidimo da li se nešto promenilo. Uspeli smo da rezervišemo za 10.jun i organizovali se tako da ipak i prespavamo posle u okolini jer se ispostavilo da je i praznik trešanja u to vreme u Brdima pa smo hteli još malo da prokrstarimo, a u Hiši Franko gde isto imaju smeštaj je sve bilo zauzeto. O krstarenju Brdima i dolinom Soče sam već pisala, sada je fokus Ana Roš i Hiša Franko.

Prilaz restoranu i dalje oduševljava sa drvoredima i prelepim brdima svuda okolo, a baštica ispred restorana prosto mami da sediš i uživaš.

Iako je bilo toplo, za klopu je bilo namešteno u kući jer je pod klimom prijatnije. Na žalost fotke klope mi ovog puta nisu najbolje uspele (jer svetlo nije bilo baš friendly za telefon) ali klopa, atmosfera, vina prateća pod rukovodstvom Valtera, usluga, sve je bilo odlično, kako smo kod Ane i navikli.

Kada detaljnije analiziram, može biti da je klopa bila za nijansu drugačija, u smislu većeg korišćenja neobičnih biljaka (npr posle jednog jela smo dobili da grickamo koren biljke Jetrnik sa izričitom instrukcijom da ne jedemo već samo žvaćemo – i neverovatno kakav ukus daje koren biljke a odlično se nadovezivalo na to što smo prethodno jeli).

Tako da kod Ane tj. u Hiši Franko se sve odlično uklapa, prave interesantne kombinacije koje stvarno verujem da retko gde mogu da se nađu i dožive. Mi smo odabrali meni od 6 hodova, ali uz pomoć i sugestiju uvek nasmejanog i raspoloženog konobara, smo se dogovorili za još jedno glavno jelo sa simpatičnim imenom Planinski zec na odmoru u Mexicu, pa smo imali sveukupno 7 hodova, ne računajući par hodova dobrodošlice i intermeca.

Sad pošto moje fotke nisu reprezentativno ispale (one iznad sam stavila da vidite da sam stvarno bila😉), zamolila sam Hišu Franko da mi pošalje fotke 6-ohodnog menija, tako da vam ovde prikazujem njihove fotke – neka od jela nisu to što smo mi klopali jer je bila smena, tj prilagođavanje menija između sezona, ali je to taj utisak. Photo credit SUZAN GABRIJAN

This slideshow requires JavaScript.

Teško mi je kod ovakvih restorana opisati jela, jer su stvarno neobična, i nemaš baš sa čim da uporediš, samo mogu da kažem da mi je ukupan utisak da sam i dalje, oduševljena Anom. I pored nagrada i još više obaveza koje nose te nagrade, Ana i Hiša Franko nisu promenili ni odnos, ni klopu, ni atmosferu i mogu samo reći reči hvale za ovo mesto.

Posle klope sam iskoristila priliku da i uživo čestitam Ani na nagradi, pa me je ona provela i kroz malu šetnju kuhinjom i tada mi i rekla da ne želi da zapostavi Hišu Franko uprkos svim novim obavezama koje ima i otkrila mi da imaju i pivnicu u Kobaridu za koju nisam znala.

Hmmm pivnica, Kobarid, Ana Roš, Hiša Polonka, tu smo već blizu… normalno da smo naveče otišli tamo…:-) Ali smo pre toga još posedeli u bašti Hiše Franko uz desert i upareno vino, kaficu i digestivo sa pogledom na krajolik koji mene neodoljivo asocira na film Moje pesme moji snovi.

pejzaž a la moje pesme, moji snovi

SUMA SUMARUM:

Potvrđujem savet: vredi otići barem jednom u Hišu Franko, uživaćete u neobičnim kombinacijama lepih ukusa u odličnoj atmosferi (na cca 8 sati od Bg-a, na cca 2,5 sata od Ljubljane)

Ps.imaju i za prenoćiti u Hiši Franko ali i svuda u okolini, booking com i airbnb najlakše za pretragu

Cene: su malo skuplje ali kad uporedim da u nekom sasvim prosečnom restoranu, sa običnim kombinacijama meni od 3 relativno obična jela bude 30 eur, a u Hiši Franko 8 fenomenalnih jela budu 95 eur, onda Hiša Franko tako gledano je jeftina (psst nemojte to da kažete Ani Roš😉)

Link na njihov sajt: www.hisafranko.com

Šta ima u okolini: Kobarid, dolina Soče, slap Kozjak, Kolovrat, Nebesa, Bovec, Brda