Ferrarijev vrt u Štanjelu – vrt sa pogledom

Fotke Ferrarijevog vrta koje sam videla na internetu su bile predivne i odmah sam poželela da ga vidim. Doduše isprva mi nije bilo jasno da li je u Italiji ili Sloveniji, da li ima veze sa Ferrarijem…🙂

Nema veze sa Ferrari kolima ali ima sa italijanskim lekarom Enricom Ferrarijem, koji se zaljubio u ovo mesto i dao arhitekti Maksu Fabianiju da između 2 svetska rata dizajnira vrt u ovom mestu u sklopu vile Ferrari (tako da donekle asocijacija ima veze sa Italijom😉).

Štanjel je slikovito malo mesto, jedno od najstarijih na Krasu, smešteno na brdašcetu (zvuči kao da je iz neke bajke).

Štanjel -kao iz bajke:-)

Legenda kaže da je tik pred krajem II svetskog rata nemačka vojska htela porušiti grad, ali je zahvaljujući Maksu Fabijaniju sačuvan od totalnog uništenja, iako je dobar deo vile i dobar deo vodovodnog sistema koje je park omogućavao uništen. Mi smo došli da vidimo Ferrari vrt ali smo pri poseti ovom mestu imali par prijatnih iznenađenja pa ću krenuti hronološki kako smo ih otkrivali.

Prvo prijatno iznenađenje – je da smo videli da postoji staza oko mesta – imenovana po arhitekti Fabianijev put – i vodi oko zidina mesta sa predivnim pogledom na okolinu a uliva se u Ferarrijev vrt, tako da preporučujem da tako započnete svoju posetu i stignete do vrta.

panoramski pogled sa Fabianijeve staze
ulivanje u Ferrarijev vrt sa staze

Ferrarijev vrt je lepo uređen, fotogeničan, a opet nije toliko pod konac uređen i veštački kako to znaju neki vrtovi da budu. Ono gde je usledilo drugo prijatno iznenađenje jeste da se i iz vrta pruža pogled na okolna brda (to nisam očekivala) –tako da od sada Ferrarijev vrt , zovem vrt sa pogledom.

Ferrarijev vrt
vrt i pogled
fontanica u vrtu

Posle obilaska vrta vredi popeti se u centar mestašca, gde je crkva sa neobičnim krovom, i dvorištance sa lepom stepenicama gde je i kafić, pa se tu osvežiti i sumirati utiske, i smisliti šta dalje, ukoliko niste već smislili.

SUMA SUMARUM

Svrha: lep izlet u trajanju od cca 1-2 za obilazak (na cca sat vremena od Ljubljane)

Highlights izleta: Ferrarijev vrt i pogled

Procena dužine boravka: 1-2 sata

Tip za celodnevni izlet: poseta vinariji Sutor uz najavu (za degustiranje i kupovnu odličnog vina); Kobjeglava – degustirati i pazariti Kraške delikatese (veoma blizu Štanjela); vožnja Vipavskom dolinom, a da se zaokruži cela priča naveče gostiona Ruj (mi smo tog dana tamo završili) ili Mejerija za domaću klopu sa velikim upgradeom, a za ekskluzivniji ugođaj Dvorac Zemono (gostilna pri Lozjetu)