Majerija – domaća klopa sa velikim upgradeom

U mestašcetu Slap u Vipavskoj dolini, nalazi se ovo domaćinstvo o kome se dosta priča a mi nikako da se organizujemo da svratimo jer nam nekako nije uz put. Ali kad smo se odlučili, rezervisali i otišli tamo, shvatili smo da smo i mnogo pre trebali da dođemo. Super se brzo stiže, jer je samo 70tak km od Ljubljane, i dobrim delom je autoput, a sam doživljaj, klopa, usluga u ovom domaćinstvu su za primer kako treba da se radi. Stvarno su me oduševili – domaća kuhinja sa tvistom (velikim upgradom), lepa atmosfera, odlična prijatna i profesionalna usluga, definitivno preporučujem da se ode kod njih.

No da počnem malo detaljnije ceo utisak da prenesem. Seoce je slatko, načičkane kućice (doduše dosta njih je i oronulo na žalost), ali je restoran (domaćinstvo) na lepoj lokaciji – okružen vinogradima, sa pogledom na crkvu u centru mesta.

Prvo što nam je bilo interesantno a da još nismo stigli do rastorana, jeste da kad smo izašli iz kola, na parkingu blizu kuće, smo naišli na kozice u hladovini koje su bile u društvu lama. Nemam pojma otkud lame tu i čije su ali je skroz simpatično bilo. Baštica od restorana im je ispred ulaza u kuću i ima prirodnu hladovinu, a mi smo imali mesto blizu ulaza u podrum, pa nas je to dodatno hladilo, što je bilo dobro.

Pošto smo po prvi put tu bili, odlučili smo se za 8 hodova. Imaju i dobar izbor vina prema kojima se isto sa pažnjom ophode.

Sva jela su od lokalnih sastojaka, dobro iskombinova i lepo prezentovana. Baš je ono kako se opisuju, domaća kuhinja sa velikim upgradeom, a nije da se hvalim, mislim i da smo i mi izabrali dobre kombinacije😉. Maslačak u tempuri je bio možda malo masniji ali savršeno hrskav. Sva jela su mi se svidela, svako je imalo neki svoj poseban šmek, ali bih najviše izdvojila svinjski paketić sa hmeljom (tek tada sam shvatila da hmelj može baš da bude ukusan). Preporučujem da ako idete tamo, se odlučite za neku vrstu degustacionog menija, jer je stvarno šteta ne probati što više njihovih kulinarskih kreacija.

This slideshow requires JavaScript.

U sklopu domaćinstva je i vinski podrum gde možete i pazariti vino (imaju lep izbor) i rakiju, imaju takođe i svoje proizvode marmelade, paradajz sos, razne sirupe (mi smo ćapili paradajz sos koji je bio odličan, i sirup od zove, a sad mi je žao što nismo uzeli i sirup od mente).

Dodatno, pošto su shvatili da ima dosta potražnje i za smeštajem, su napravili sobe. Pošto se kuća vodi kao spomenik i zaštićena je, nisu smeli ništa dodatno da grade, pa su posle dosta razmišljanja i kombinovanja napravili sobe ispod zemlje. Kažu da su dospeli i u internacionalne medije sa tim jer se to retko radi. Pogledali smo sobice i odlično su urađene, nema klaustrofobičnog osećaja jer se pazilo u izgradnji sa tim i svaka soba još dodatno ima i prirodno svetlo. Naknadno je jedan naš prijatelj i prenoćio tamo, ali kaže da na žalost ventilacija nije baš najbolja😞 (s’tim da je tada napolju bilo preko 40 stepeni, pa verujem da je svuda bilo teško rashladiti se).

Celokupna amosfera u ovom domaćinstvu je prijatna, od ljudi do prirodnog okruženja. Chef Matej kaže i da su imali goste iz Srbije, Bla Bla bend je svirao kod njih, na nekoj proslavi.

Posle dobre klope, možete otići do centra Slapa – gde je crkvica i napušten manastir, čisto da protegnete noge.

Matej kaže da ima i slapova u okolini (pošto se mesto zove Slap), ali je potreban vodič, jer ni on sam ne može da ih nađe😏 ali zato možete iskombinovati da skočite do Štanjela, ili se jednostavno vozikate Vipavskom dolinom. Mi smo ipak tog dana previše poklopali, pa smo se posle male šetnje centrom Slapa, zaputili kući.

SUMA SUMARUM

Ambijent: lepa bašta, unutrašnjost prijatna (više volim leto i sedenje u bašti pa zato tako opisujem). Dodatni sadržaji: vinski podrum; domaći proizvodi; sobe. Usluga – odlična, domaća opuštena a profesionalna atmosfera.

Highlights: klopa i usluga u ovom domaćinstvu su za primer kako treba da se radi

Klopa: odlična domaća sa velikim upgradeom

Cene: srednje ka višim ali vredi $$$

Moja preporuka: vredi otići i isprobati što više toga što imaju na meniju

Napomena: rade uglavnom krajem radne nedelje, za ručak i večeru (ne preko celog dana), tako da je rezervacija više nego poželjna

Njihov sajt: www.majerija.si

Tip za dodatne sadržaje: poseta Sutor vinariji, vožnja Vipavskom dolinom