La Spezia – šta videti

La Spezia Italy

La Spezia je primorski grad u Italiji, poznat po tome da se iz njega ide u Cinque terre, odnosno ne govori se o njemu previše, osim u tom kontekstu. Ono što je mene iznenadilo je, ne samo da je veliki grad, već je živahan i interesantan da se malo istraži. U njemu je glavna baza italijanske mornarice na zapadnoj obali, ima lepu marinu, velik i uređen park pri obali i stari gradski deo, sa tvrđavom i katedralom.

Tako da ako planirate da idete u Cinque terre, ostavite malo vremena i za istraživanje ovog mesta.

 

Šta videti u La Speziji:

 

  • srednjevekovni zamak do koga se stiže liftom pošto se nalazi na brdu, i staru katedralu iz 15. veka, temeljno obnovljenu posle 1945.
  • prošetati se gradskim ulicama u samom centru mesta
  • obići i obalni deo mesta gde je lep park i marina Porto Mirabello
  • od muzeja tu je Pomorski Maritme Museum, jedan od najznačajnijih pomorskih muzeja u Italiji

 

Inače u tom delu Italije je veća problematika sa parkiranjem, tako da imate to u vidu, pa istražite na netu koje su mogućnosti. Mi smo pomoću google maps, našli besplatan parking, i imali smo sreću da smo našli jedno prazno mesto (išli smo za prvomajske praznike, kada još nije velika gužva). Budite pažljivi ako parkirate na ulici na označenim mestima za parking. Bele linije označavaju besplatan parking, plave da se plaća, žute su samo za rezidente.

 

SUMA SUMARUM

Cilj: ako idete u Cinque terre, odvojite malo vremena da obiđete i ovo mesto

Highlights: uređen waterfront i lepo očuvan stari gradski deo

Korisni linkovi: parking opcije u La Speziji

Sa čim još uvezati: Cinque terre, Portovenere