Lucca – šta videti

Lucca Italia

Lucca je veoma lepo, slikovito italijansko mesto, sa očuvanim gradskim zidinama. Grad koji je za must see kada idete u Toskanu.

Nije prevelik, pa se da obići za par sati, odnosno da potpuno uživate i uz neki klopicu, mislim da je pola dana dovoljno. Najslađe je samo se neobavezno šetati uličicama, popeti na kulu sa odličnim pogledom na grad i okolinu, i prošetati se po gradskim zidinama.

 

Šta videti u Lucci

  • Gradske zidine iz 16. veka, gde je glavna fora da se malo prošetate po njima. Jedan od retkih, potpuno očuvanih gradskih zidova. Zid je dug oko 4km, i jedini u Italiji gde je moguće ići pešaka po celom zidu. Gradske zidine ne možete da promašite ni da hoćete, jer jedino kroz njih možete da uđete u grad, i veoma ih je lepo videti dok se vozite ka tom starom gradskom centru. Bonus šetnje po gradskim zidinama Lucce je da možete videti sa i ˝sakrivene ˝delove mesta, odnosno predivne kuće i dvorišta koja ne možete videti dok se šetate gradom.
pogled sa zidina na ¨skriveni˝ deo Lucce
  • Torre Guinigi visoka kula sa drvećem na vrhu. Obavezno se popeti na nju, jer se pruža odličan pogled na sam grad i okolinu
view from tower in Lucca
pogled sa kule na Luccu i okolinu
  • Luccu opisuju i kao mesto sa 100 i jednom crkvom, zbog velikog broja verskih objekata, ali je najzanimljivija centralna katedrala San Michele al Foro odnosno popularno Duomo, u samom centru mesta.
  • Piazza dell’Anfiteatro tj trg Amfiteatra – lep trg, na kome se lepo vidi kako su zgrade postavljene ovalno u odnosnu na amfiteatar koji je nekada tu bio.
Piazza dell’Anfiteatro
  • još malo atmosfere iz Lucce

 

SUMA SUMARUM

Cilj: lepo, živopisno italijansko mesto, sa očuvanim gradskim zidinama

Highlights: toranj sa drvećem na vrhu i predivnim pogledom

Korisni linkovi: Discover Tuscany Lucca

Tip sa čim upariti:  Cinque terre, Ferrara, Pisa…