Mantova – šta videti

Mantova

Mantova je grad u severnom delu Italije, koji me je oduševio lepotom, sadržajem, veličinom i atmosferom. Nekako se o Mantovi ne govori previše, i nije nam baš često na spiskovima za posetiti, pa to ovim postom želim da pokušam da promenim.

Poznat je i po tome što je stari gradski centar je sa 3 strane okružen jezerima napravljenim još u 12. veku. Ovaj grad je posebno procvetao za vreme vladavine porodice Gonzaga a ono što me je tako oduševilo ovim mestom su lepe građevine, istorija i živahnost samog mesta. Grad za koji bi bilo dobro izdvojiti ceo dan da se istražuje.

Nalazi se 150km jugoistočno od Milana, u Lombardijskoj regiji, na obali reke Mincio, odnosno na oko 120 km od Bologne.

 

Šta videti u Mantovi

Piazza dele Erbe – oni to još nazivaju mesto za okupljanje (ono nešto što važi za Beograd ˝kod konja¨). U stvari manji gradski trg, okružen, odnosno načičkan, predivnim istorijskim zgradama, kafićima, radnjicama u samom centralnom delu mesta, odmah do katedrale.

Na njemu se nalazi i Rotonda Di San Lorenzo – najstarija crkva u gradu, sagrađena oko 11. veka

Basilica di Sant’Andrea – katedrala koja se nalazi isto tu kod trga.

Piazza Sordello – prostran trg, okružen zgradama koje su među najvažnijima u gradu. Ovaj trg je pozicioniran u nizu sa još dva (Piazza delle Erbe i Piazza Broleto) koji, kada se posmatraju kao celina, čine jezgro grada Mantove.

Ovaj trg okružuju Palazza Ducale, i Palazza Acerbi sa tornjem Torre della Gabbia.

Palazza Ducale, je u stvari spoj građevina, građenih između 14. i 17. veka, koje su bila korišćene kao glavno prebivalište porodice Gonzaga. Sada je to muzej sa više od 500 soba. Jedan od najpoznatijih aspekata palate su impresivne freske u Sala Degli Sposi.

Palazzo del Te – palata koja se nalazi na obodu starog dela grada. Vila je bila dizajnirana za gozbe, prijeme i slobodno vreme, za vojvodu od Mantove Gona, a sada je muzej koji vredi obići.  Kada smo mi bili, je bila velika gužva na ulazu, pa mi se čini da je bolje online a i ranije kupiti karte.

Palazzo Te Mantova
Palazzo Te

Ako imate više vremena, lepo je prošetati se tim starim gradskim delom, jer je prepun lepih građevina i parkova, npr:

  • park – Piazza Virgiliana, lep prostran park sa spomenikom
  • Palazzo Canossa – na trgu Pizza Matilde Canossa
  • tačka odakle se pruža lep pogled na stari deo Mantove Vista della città di Mantova

 

 

SUMA SUMARUM

Cilj: videti prelep Italijanski grad pun istorije, lepih građevina i prijatne atmosfere

Highlights: zanimljiv, lep i velik stari centralni deo grada

Korisni linkovi:

Tip sa čim upariti: Modena, Ferrara, kolima po Italiji 10 gradova za 6 dana