Pikol – nije više ono što je nekad bio

Nekada restoran koji je nudio neverovatne kreacije, bazirane na morskoj klopi, gde si se slobodno prepuštao njihovom meniju jer si tada najbolje uživao. Sada je to na žalost gostiona gde naručuješ konkretno jelo, jer izgleda da su promenili poslovnu filozofiju. Koncept degustacionog menija ne postoji ali ni odnos prema mušterijama☹️.

Nalazi se u lepom ambijentu, blizu granice sa Italijom, kod Nove Gorice i odavno je na dobrom glasu. Ja sam pre par godina bila tamo i ostali su mi u veoma lepom sećanju (interesantne kombinacije morske hrane, intermezzo u vidu pomorandžinog spreja, sami su osmislili desert sa duvanom i burbon vanilom gde se stvarno osećao duvan ali u dobrom kontekstu, baš je bio i interesantan i dobar). Dodatno ugođaj je upotpunjen i lepim okruženjem  – jezerce krcato velikim lokvanjima, i neobično uređen enterijer sa raznim morskim i umetničkim kreacijama.

Od svega toga ostalo je okruženje i umetničke kreacije enterijera a restoran je, na žalost, ostavio takav utisak da se nećemo više vraćati.

Dogovorili smo degustacioni meni i vina da prate taj meni, rekli su ok i startovali. Nisu nam ništa rekli šta su nam smislili za degustacioni meni ali smo im se mi prepustili, baš zbog prethodnog iskustva.

Početak je bio ok (prvih par hodova) a onda je krenuo haos! Neka klopa je bila ok, neka previše začinjena (školjke na buzaru nisam mogla da pojedem koliko je bilo slano, da ne kažem da su servirali i neotvorenu školjku), a u nekim jelima se izgubio ukus glavnog sastojka.

Njihov signiture dish – koji je chef ispred nas spremao – carpacio od brancina- je imao toliko agruma da se brancin nije osećao (nije bilo toliko loše ali je bio više sok varijanta a brancin ostao gotovo neprimećen).

Vina su prestala da prate klopu, zaboravljali su da nam ga donesu, ili bi prekasno doneli kada smo već pojeli klopu. Vodu smo morali 3 puta da tražimo, dok nam je nisu doneli.

Mi do gotovo pred kraj klope nismo znali koliko će hodova i šta će biti (nisu npr. ni pitali za alergije a servirali su nam šta su hteli). Kašnjenja i neusklađenost klope i vina su objašnjavali time da imaju 26 gostiju iz Italije za jednim stolom?!?! Restoran koji odokativno minimun 50 mesta ima, a i mi smo gosti zar ne? Neka jela jesu bila interesantna i ukusna, ali degustacionom meniju nisu dorasli.

This slideshow requires JavaScript.

 

Sve su svemu, jedva smo čekali da završimo, čak i vina koja su bila dobra njihova i koje smo na početku večere hteli dodatno da kupimo, posle ovog iskustva nismo kupili  – i na žalost mi se nećemo ovamo ponovo vraćati.

 

SUMA SUMARUM

Utisak:  osrednji restoran sa visokim cenama

Highligts: nekada inventivan fine dining restoran, sada wanna be fine dining

Cene: visoke, ne isplati se za ono što se dobije $$$$

Njihov sajt: www.pikol.si

Moja preporuka:  ne ići dok/ukoliko ne povrate stari sjaj