Robinzon letovanje

Za one koji vole miran odmor na obali mora, prazne plaže i zvezdana neba, a ne smeta im nedostatak civilizacije u vidu tekuće vode, struje i interneta.

Obično su to usamljene kuće, u udaljenim uvalama ili na malim ostrvima, a prodavnica nema u blizini pa je potrebno unapred se opremiti (ala paradajz turisti).

Odavno smo razmišljali da probamo, jer volimo kada ne moramo da jurimo slobodne ležaljke ili mesto za peškir i hlad, tako da su se ove godine stvari poklopile i bili smo na nekoj verziji Robinzon letovanja 7 dana na Visu, u uvali Mala Travna. Kažem nekoj, jer nije bila baš usamljena kuća u uvali (već oko 15-tak kuća i 1 konoba), ali su ostali uslovi bili robinzonski.

naša uvala na 7 dana

Pošto smo poslom vezani dosta za mob i internet (ko nije), najviše smo se pribojavali kako će to izgledati, ali to je ispalo sasvim ok. Veći nedostatak se ispostavilo da je tekuća voda, tačnije spoljni tuš, koji je kod nas bio smešten odmah uz komšije i pored staze do plaže, pa nisi baš mogao komforno da se tušneš, ali mogu reći da celokupan doživljaj, ta blizina plaže i mir su nešto što dosta vredi i nadjača sve.

Krenuću detaljnije i to od ˝lošijih stvari˝: nedostatak struje nije baš potpun, jer se kompenzuje solarnim panelima (12 volti za punjenje mob uređaja i mini rasvetu) – tako da nekog veštačkog svetla ima, mada nije potrebno. Šporet i frižider su na plin – frižider je čak bolje hladio od onih na struju. Tekuće vode nema, voda se dobavlja od kišnice ili vatrogasaca, tako da je lončiranje i improvizovano spoljno tuširanje u opticaju svuda u uvali, kako se ko snašao. Naš tuš mislim da je bio na najlošijem mestu. Signala za mob i internet nema – odnosno ima samo kada vetar duva iz određenog pravca, a i tada je upitan, pa ako baš zatreba da budete dostupni, signal se juri na brdu iznad uvale.

Odmah na početku sam pobrojala ˝loše˝ stvari ovog našeg robinzon iskustva, samo iz tog razloga da mogu da kažem da se veoma brzo prilagodiš i navikneš jer je mir koji je tamo, prosto očaravajući. Blizina poluprazne plaže i pogled koji imaš sa terase je nešto što baš vredi.

pogled sa terase na uvalu

Doduše taj pogled sa terase u hladovini je prednost ili mana (kako se uzme), jer na 3 koraka si od plaže a ne ideš toliko često na nju. Iako ja volim dosta da plivam, i mislila sam da volim da se izležavam na plaži, nema boljeg od toga da se izvališ u prijatnoj hladovini, sa pogledom na more koji je još lepši nego da si na plaži. Ja sam na tom letovanju upravo shvatila zašto se meštani ne kupaju tako često😎.

trenutak kada sam shvatila zašto se meštani ne kupaju često u moru:-)

Na ovakvom letovanju se rano ustaje, jer rano i ležeš zbog nedostatka struje. Prvo kupanje odmah posle jutarnje kafice a može i pre (bolje razbudi nego kafica). Nema onog ponesi peškir, kremu za sunčanje, telefon… već se samo obučeš u kupaći, isplivaš i posle 3 koraka si kod kuće. Nastavlja se uživanje u pogledu, hladovini i dobroj knjizi do popodne, kada je red da se opet malo bućneš. Opisano u slikama ovako to otpilike izgleda.

This slideshow requires JavaScript.

Uveče je isto super za noćno kupanje, ali na žalost voda kada smo mi bili je bila previše hladna za tu varijantu🙄. Čovek se ovde podseti kako nebo zna da bude puno zvezda. Moram priznati da nisam od silnih sazvežđa mogla da se snađem gde je veliko i malo kolo😳.

Za svežu klopu smo se nadali da će biti nešto organizovano, u smislu da neko brodićem dođe da prodaje ribu, povrće, ali toga nije bilo, pa kad smo odmerili kapacitete frižidera, već drugog dana smo se zaputili u civilizaciju u nabavku svežeg povrća, voća, sirića i vode (konzerve klope smo već poneli sa sobom). Sračunali koliko će nam čega trebati za 7 dana i jedva čekali da se vratimo u naš mir.

Moram da pomenem da su u ovakvoj varijanti letovanja plastični tanjiri i čaše obavezni (samo frkneš u đubre posle korišćenja). Jeste da je u uvali bila jedna dobra konoba, koju smo već prvog dana posetili (o tome ću u drugom postu), ali kada ste na ovakvoj vrsti letovanja, stvarno nemate želju (barem mi) da ˝izlazite˝.

Sve u svemu, meni baš lepo iskustvo i zaključak da će pasti još neka varijanta robinzon letovanja, ali sa možda malo diskretnijim uslovima  – u vidu tuša koji je bar malo sakriven od ljudi a idealno bi bilo da bude jedina kuća u uvali (tada nije bitno gde je tuš).

Verujem da bih se tada osećala potpuno spojena sa morem, ko pravi Robinson al na odmoru🏝.  Možete li zamisliti tako nešto😉.

SUMA SUMARUM

Cilj: potpuni mir na letovanju, a obala kao da je tvoja

Highlight: kao da živiš na moru

Klopa: sami ste svoj chef (obavezno poneti plastične tanjire i čaše).

Moja preporuka: za one koji žele da pobegnu od civilizacije na odmoru

Šta treba dodatno poneti na ovakvo letovanje:

  • plastične tanjire i čaše
  • sva moguća sredstva protiv komaraca i buba (zašto ne izmisle nešto tipa 2u1 protiv komaraca – da štiti od komaraca ali i da ublažava ujede?)
  • baterijske lampe, i po neku sveću za romantične večeri
  • makaze (retko ko u apartmanima obezbeđuje njih, a uvek budu potrebne).
  • nije loše imati i solarni punjač mobilnih telefona (puni dosta brzo 2 mob istovremeno, proverili)

Više informacija o samom Visu: na linku ostrvo vis