Puli Pineta – odlična istarska konoba u Žminju

Puli Pineta Istra

Izuzetno gostoljubivo i ukusno domaćinstvo.

Nalaze se, rekla bih, na periferiji Žminja, u skromno-simpatično uređenoj kući. Mi smo bili u zimskom periodu pa se sedelo unutra, gde je čini mi se i lepše zbog velikog kamina koji daje čar ovom prostoru.

Da se ugrejemo uzeli smo nešto jače, rutu i travaricu, i mogu reći da je travarica odlična. Normalno hteli smo što više svega da probamo, pa smo se u konsultaciji sa veoma prijatnom konobaricom odlučili za nekoliko predjela i glavno jelo. Kako nas je bilo dvoje, savetovala nas je i koliko količinski da uzmemo da ne bismo preterali ☺️.

Pršut, kobasica i 2 vrste sira za predjelo. Domaća dobra pršuta, sirići skroz ok. Jedan od sirića je bio sa grila, i stvarno prijatno iznenađenje jer je imao i dosta ukusa, što nije baš čest slučaj sa tim grilovanim.

Uzeli smo svako po pola porcije ˝Škorupa˝ (to su nam preporučili da probamo ovde) – testenina gde se umesto sosa dodaje obrađena pavlaka koja se skuplja na domaćem mleku – baš neobična i ukusna kombinacija. Doduše izgled me je malo zavarao jer sam očekivala da sos bude beo, ali se mleko baš taman osećalo.

Kako je bio praznični period, imali su spremljenu i teletinu iz rerne (nju obično u toku godine treba ranije poručiti prilikom rezervacije stola), pa smo iskoristili priliku i uzeli to. Teletinu spremaju sa dosta povrća, pa to povrće posle iskoriste za sos. Teletina sočna, ukusna. Uz nju smo uzeli kiseli kupus koji je bio dosta lakši od npr podvarka, gotovo i da nije bio kiseo ali je lepo pasovao uz nju.

Puli Pineta Žminj
odlična teletina

Umesto deserta, pošto su nam baš prijale te njihove slane đakonije, odlučili smo se da probamo još jedno njihovo jelo koje nam je zazvučalo interesantno  – toplo predjelo ˝Rukola˝. Kako nam je objasnila da su to ravioli sa 4 vrte sira uz kozju rikotu, na posetljici od rukole i sa trakama pršute, morali smo da probamo. Izuzetno interesantna kombinacija, čini mi se da to može samo kod njih da se klopa. Ukusna, kozji sir se  dosta osećao, jedino što nismo očekivali da će biti toliko zasitna (ono daje energiju za rad u polju).

Puli Pineta
˝rukola˝ ukusna i zasitna

Uz klopu smo uzeli njihovo domaće crveno vino  – mešavina merlota i terana i mogu reći sasvim korektno (teran koji može biti trpkiji se manje osećao).

Dobra gostionica gde se definitvno isplati doći – i zimi i leti 😋.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent: skromna prijatna unutrašnjost, leti natkrivena terasica u dvorištu kuće

Atmosfera: domaćinska

Klopa: dobra domaća istarska mesnata klopa

Preporuka: škorup probati jer se ne sreće često. U dogovoru sa osobljem probati što više svega što tada nude

Cene: srednje ka nižim $$

Njihov sajt: Konoba puli Pineta

Rezervacija: poželjna