Severoistočna Italija, šta videti – ideja za izlet

severositocna Italija

Kako je blizu Venecije, nekako se o ovoj severoistočnoj oblasti Italije manje govori a ima puno toga da se vidi i doživi. Lepa sređena mesta i mestašca sa venecijanskim štimungom, bogatom istorijom. Mediteransko-planinska priroda sa pregršt vinograda, oblast koju je lepo obići kolima i uživati u prirodi, arhitekturi, eleganciji koja odiše na svakom kilometru…

Gotovo kroz svako mestašce u ovoj oblasti, protiče neka reka ili rečica pa i to malo ima prizvuka na Veneciju. Stara mesta imaju dobro očuvane lepe istorijske delove grada, lepe sređene ulice, fasade, balkone, svako od njih ima neku svoju priču i i što je dobro relativno su blizu jedna drugih… Nama je glavno odredište bilo mestašce Follina, pa smo napravili malu turneju po okolnim mestima.

 

Oblast FRIULI VENEZIA GIULIA

 

Pordenone – prošetiti glavnom gradskom ulicom Corso Vittorio Emanuele II koja je i šetališna zona, a i sve veće atrakcije su i njoj ili blizu nje Duomo of St. Mark , Palazzo Ricchieri ... Mi smo nabasali na lep bistro, odmah do gradske većnice sa pristupačnim cenama pa se malo i okrepili u autentičnom italijanskom štimungu. Oko mesta protiče i reka Noncello pa je lepo prošetati se malo u iz obalu, a preko mostića je i crkva Santissima Trinità. Inače u Poredenoneu je i  stari zamak koji je u ˝funkciji˝, u smislu pretvoren je u zatvor. Malo je čudno što se nalazi odmah uz centar mesta, al opet lepo da je iskorišćen.

Porcia – malo mesto, opet sa lepim očuvanim i održavanim kućama i palatama. Blizu njega je i Villa Correr-Dolfin, jedna od najvažnijih venecijanskih vila u toj regiji, izgrađena krajem 17-tog veka. Na žalost ne može se ući (čini mi se da je u privatnom vlasništvu) ali je impozantna i spolja.

Sacile – meni skroz slatko mesto, sa rekom Livenzom koja protiče u njenom centralnom starom jezgru. I u njemu se mogu videti dokazi i tragovi Venecijanske vladavine.

 

Oblast VENETO

 

Conegliano – u stvari tu je interesantan zamak Castelvecchio koji je pod Unesco zaštitom, nalazi se na brežuljku iznad grada i ima lep pogled na okolinu.

 

Follina – kako je ovo mesto severnije, u pred-Alpskoj oblasti Veneta, i smešteno odmah ispod brdašca meni je izgledalo malo natmureno ali manastir koji se nalazi u mestu je simpatično videti. Castel Brando

Vittorio Veneto – Iznenadila me je veličina tog grada, pa je idealna kombinacija malo vožnje i malo šetnje 😄. Sastavljen je od 2 mesta Serravalle i Ceneda, a i nalazi se između dve reke Piave i Livenza, pa u tom gradu sve duplo, odnosno treba videti stare delove oba mesta. Serravalle centralni stari gradski deo je mnogo lep, pogotovo trg Flaminio, gde su  u stvari i bitnije znamentosti tog dela grada. Ceneda deo čini mi se malo razuđen ali opet sa dosta šmeka, čak smo nabasali na neku palatu iz Venecijanskog perioda, navodno jednu od najeminentnijih građevina u okolini, ali je tako dobro sakrivena okolnim drvećem da se nije dala slikati. Od starog gradskog trga u Ceneda delu otići i do zamka koji se nadvija nad gradom. Ne može se ući u zamak ali ga je lepo videti kao i pogled koji se odatle pruža. Inače Vittorio Veneto se smatra i ˝gradom muzike˝ i tu se redovno održavaju takmičenja horske i instrumentalne muzike.

Serravalle deo u fotkama

Ceneda deo u fotkama

Oderzo – što bi se reklo negovano mesto, opet sa lepim starim gradskim jezgrom, a čini mi se i po uličicama sa buticima da je baš dobrostojeće 😉. Tu smo bili na odličnoj klopi, u veoma interesantnom ambijentu, ali o tome će više biti u zasebnom postu.

Ono što je još meni zvučalo interesantno u tom delu, a nismo stigli da obiđemo, pa smo ostavili za neki naredni put:

  • Vadobbiadene – vinogradarska oblast koja je dom prosseca, a od skoro i pod Unesco zaštitom.
  • Treviso  – je dosta veći grad, pa za njega mislim da treba minimum 4 sata za obilazak ako ne i više, ali opisi i slike koje sam gledala su me stvarno očarali, tako da njega obavezno obići, i centar i zidine starog centralnog dela grada.

Još jedna ideja nam se rodlila za izlet po ovoj oblasti a to je negde u ranu jesen obići još severniji deo ove regije, baš zbog predivne prirode.

Za još malo inspiracije, fotkice mesta kroz koje se prolazi a da nisam pominjala.

 

SUMA SUMARUM

Cilj izleta: osetiti i videti delove Italije o kojima se manje priča a imaju šta da pokažu

Highlights: puno lepih mesta i istorije

Kada ići: od proleća do jeseni dok je priroda još bujna

Vreme boravka: 2 dana (vikend varijanta)

Tip sa čim upariti: ukomponovati sa shoppingom (kada idete u Palmanova ili Noventa di Piave outlet). Znam da je vreme dragoceno pogotovo ako se ide i u shopping, ali vredi uraditi nekada nešto i za dušu, ne samo za telo 😊. Ps. izgleda da i u Serravalle delu postoji posećen designer outlet