Stokholm – šta treba videti i još neka zapažanja

Stokholm, glavni i najveći grad Švedske sa starim gradskim jezgrom koje datira iz 13. veka, veoma lepe arhitekture. Izgrađen je na 14 ostrva i kažu da gotovo 1/3 površine grada zauzima voda, tj  Baltičko more i jezero Malaren. Grad opuštene atmosfere, krcat muzejima i domaćin ceremonije dodele Nobelove nagrade. Nekako mi nije bio na listi gradova za posetiti, ali pošto smo naleteli na jeftine karte, bilo je šteta ne iskoristiti tu priliku, i drago mi je što smo bili, jer ima interesantnih stvari za videti.

Glavni turistički deo, tj deo koji vredi videti je većinom skoncentrisan u centralnom delu grada  – pa se pešaka ali i uz korišćenje dobro organizovanog prevoza, sve da videti za par dana.

 

Šta videti

 

Gamla stanstari centar grada, jedan od najočuvanijih srednjevekovnih centara u Evropi. Leži na nekoliko ostrva, od kojih je sve većinski skoncentrisano na ostrvu Stadsholmen. Taj stari deo je prepun lepih starih zgrada, živahnih boja, uskih kamenih ulica, ali i barova i turističkih radnjica sa suvenirima. Divno je a i ˝obavezno˝ prošetati se njim.

Skeppsholmsbron - gilded crown view on Gamla stan
kraljevski pogled na Gamla stan sa Skeppsholm mosta

Tu obavezno posetiti Kraljevsku palatu – zvaničnu kraljevsku rezidenciju, u baroknom stilu, sa preko 600 soba, koja je otvorena za posetu preko cele godine. Nas je čak pri izlasku iz nje dočekala smena straže (koji je isto interesantno pogledati), jedino što se napravi velika gužva, pa mi nismo upeli da izađemo iz palate dok se ceremonija nije završila.

Nobel museum – jeste jedinstven i simpa je da ga posetiti, ali pravo da vam kažem, nisam znala kako da ga koristim, a i nije me previše interesovalo da se bakćem sa tehnikom- tako da što se mene tiče, možete ga zaobići 😉. Ali zato obavezno otići na trgić Stortogret, najstariji trg u Stokhomu,  gde se inače i nalazi Nobel muzej, jer je presladak.

U tom delu je i Švedski parlament i Katedrala, koji ćete sigurno pronaći šetajući se ovim delom grada.

 

Ostrvo Djurgården – ostrvo u centralnom delu grada puno muzeja, galerija i parkova. Na njemu je i mali rezidencijalni deo Djurgårdsstaden (koji se bolje može videti sa vode). Kažu i da je ovo omiljeno ostrvo lokalaca za rekreaciju.

Na tom ostrvu obavezno posetiti Vasa muzej – ja sam bila oduševljena. Na veoma simpatičan i detaljan način su oni u muzeju prikazali istorijat ovog broda iz 17.veka, čiji je životni vek bio samo neslavno isplovljavanje 🙃.

Skansen – muzej na otvorenom koji prikazuje švedsku istoriju, razvoj arhitekture i način života šveđana. Čak su čitave starinske kuće preseljavali u ovaj muzej, zarad autentičnosti. Muzej je dosta prostran, pa pored edukacije može biti i lepa šetnja.

Na tom ostrvu je i Abba muzej – mi nismo bili, ali naziv sve govori.

Junibacken (za one sa decom) –muzej posvećen Astrid Lingern, književnici i kreatorki Pipi duge čarape.

 

Vožnja brodićem

Kako je Stokholm okružen vodom, lepo je napraviti turu brodićem, jer se sagleda i sa druge strane gde se ne može prići pešaka.

Šta još može biti interesantno za videti

Stockholm eye (globe arena, tj Eriksonova kugla) je najveća sferična zgrada na svetu, gde se održavaju hokejske utakmice, ali i razni svetski koncerti  a inače interesantna za panoramski pogled na južni deo grada. Bilo je dosta oblačno kada smo mi bili, pa se grad nije baš najbolje video, ali je simpatično i malo zastrašujuće u providnim kuglama se voziti. Arena se nalazi malo dalje od centra, pa je potrebno koristiti gradski prevoz.

Dodatni pogled na grad

Monteliusvagen – na ostrvu Sodremalm, veoma blizu mosta koji ga povezuje sa Gamla stanom. M smo ga otkrili, zbog toga što smo blizu njega imali smeštaj, a pruža se odličan pogled na deo Gamla stana i ostrvo Riddarholmen.

Monteliusvagen view

ili druga opcija, Katarina elevator, isto veoma blizu mosta sa Gamla stanom, stim da je tu više pogled na sam most i saobraćajnu petlju koja povezuje ostrva, ali je i dosta visoko pa se vidi i malo dalje, tj gleda na drugu stranu Gamla stan i Djurnesgarden. Kada smo bili je bilo sivkasto vreme pa fotke nisu baš najbolje ispale

Interesantan info

  • Stockholm ima puno plaža (ne znam koja temperatura vode bude leti, al svaka im čast 🙂, mnogo je dobro kada u glavnom gradu imaš toliko izbora za letnje kupanje
  • Stokholm je jedan od gradova sa najviše muzeja (oko 75 muzeja)
  • Nazivaju ga i Venecijom severa, zbog velikog broja mostova i vodenih površina
  • ime bukvalno znači ˝mesto na ostrvcetu˝ Stock – panj, odnosno utvrđenje na nemačkom, holm ostrvce
  • Skansen – je prvi otvoreni muzej na svetu izgrađen 1891
  • Stokholmski metro, koji je otvoren 1950 godine, opisuju i kao najduža umetnička galerija na svetu (baš zbog toga što je poznat po umetničkom uređenju stanica).

 

Napomena:

  • čistoća – moj utisak da nije baš toliko čist, koliko ga hvale. Naime moja prva reakcija, kada smo od aerodroma ušli u voz do Stockholma ˝ ju kako je ovde prljavo˝. Veoma me je iznenadilo to što sam kroz prozor videla dosta papira, da ne kažem đubreta na putu do glavnog grada. Nekako taj prvi utisak je bio, ups nisam očekivala da je u Švedskoj slično kao u SrbijiJ, stim da u samom Stockolmu nije bilo toliko đubreta koje smo videli uz put od aerodroma ali opet i nije bio baš tako čist.
  • cene – cene su dosta velike, klopa izuzetno skupa po i najobičnijim restoranima, tako da se treba spremiti za izuzetno visoke vanpansionske troškove.
  • smeštaj – mi smo našli smeštaj preko airbnb-a, i mogu reći da smo imali sreće, jer su i lokacija i cena bili super. Sa druge strane smeštaj nije baš bio kao što je prikazan i opisan na airbnb profilu, ali za par dana se dalo pregrmeti. Tako da bih preporučila da nađete smeštaj, što bliže centru, (iako im prevoz besprekorno funkcioniše) i onda većinom pešaka u obilazak.

 

Korisni linkovi: