Za Gradom Koper – interesantna i ukusna morska priča

Restoran/gostilna Za Gradom je već dosta dugo vremena na dobrom glasu za morske specijalitete. Mi smo u par navrata pokušavali da odemo kod njih, s’tim da nam se uvek nešto isprečilo ili su bili puni, ali kako ih već nekoliko godina jurimo upornost se na kraju isplatila 😉.

Smešteni su u kući na maloj uzvisini Semedela iznad Kopra, a celokupan restoranski deo je na zatvorenoj terasi sa pogledom na grad. Imaju ukupno oko 7 stolova, pa je i zbog toga teško uloviti slobodan sto. Najsigurnije je jedno nedelju dana ranije rezervisati.

Enterijer domaćinski, prijatan kao i celokupna atmsfera, a i odnos. Vinska karta nije ˝ogromna˝, iako imaju dosta flaša izloženih, ali je dobro obeležena, i u stvari dobro selekcionisana da može da se nađe vino za svačiji ukus. Doduše verovatno i zbog same klope koju služe (ribu) veći je izbor belog vina. Slobodno se konsultujte i sa somelijerom jer dobro poznaje vina, a može vam sugeristi i nešto što im je novo u ponudi, a nisu stigli da stave u vinsku kartu.

Meni nemaju, već vam chef /vlasnik Darko Rodica na veoma simpatičan, malo ˝teatralan˝ način i veoma tiho, ispriča šta imaju i spremaju tog dana. Fokus im je na svežoj, tog dana ulovljenoj ribi, morskim đakonijama i travkama koje koriste (*woodstock varijanta) 😊. Problematika je ta što tako lepo ispriča ponudu da ne znaš šta bi izostavio od toga što nabraja, a sa druge strane ne znaš koliko šta košta da bi se možda malo lakše odlučio, ali u svakom slučaju poseban način predstavljanja menija.

Kako smo bili sa prijateljima koji isto tako uživaju u klopi kao i mi (možda čak i više, ukoliko je to moguće 😉), uzeli smo dosta raznih porcija, pa smo tanjire vrteli u krug kako bismo svi sve probali, što toplo preporučujem i vama ukoliko budete išli u ovaj restoran.

Za dobrodošlicu su tog dana služili jotu. Ja je inače obožavam, a i ova je bila super, taman je prijala na prohladan zimski dan.

Predjela

2 vrste tatara, od škampi sa pečurkama i palentom, i tatar od tune sa wasabijem i maslinovim uljem sa pomorandžom – oba tatara meni odlična, drugačija.

Sirovi škampi – mesnati i lepo očišćeni. Gambori sa lardom – odlična kombinacija. Sušena tuna interesantna i ukusna.

Super je i to što na svakom stolu imaju i dobro maslinovo ulje od Lisjaka (poznati uljar iz Kopra) pa možete lepo da dodatno ˝oplemenite˝ jelo, mada u većini slučaja nije bilo ni potrebno, jer je sve bilo odlično začinjeno. Inače predjela, osim što su bila lepo prezentovana, imala su i dodatni vizuelni efekat koji ću lakše objasniti filmićem.

Secondo piatto – (kako su blizu Italije, praktikuju taj italijanski redosled) odlučili smo se za:

Testenine sa pirinčem – odnosno testenine sa umakom od pirinča, šafranom i hobotnicom – malo razočarenje što se pirinač nije video (doduše chef je i rekao da se neće videti, ali sam ja pri objašanjavanju ipak zamišljala da će drugačije izgledati), ali je ukus bio odličan, ragu od mekane a kompaktne hobotnice.
Testenine od cvekle sa lignjama i školjkama – atraktivno su izgledale a ukus je bio odličan, super kombinacija.

Ravioli sa brancinom, batargom i morskim ježom – jelo na koje nam je skrenuo pažnju da je dosta morskog ukusa, i stvarno je tako bilo, što se meni dosta sviđa.
Istarski fuži od kopriva sa svežim vrganjima iz obližnje šume i škampima – morsko-zemljana odlična ukusna varijanta.

Za glavna jela

Brancin na soli na žaru – kako najviše volim ribu kada se sprema u soli, a za taj princip spremanja na soli nisam još čula, a ni probala, pa smo morali to da uzmemo. Odlično je bilo, riba kompaktna i sočna.

brancin na soli gostilna za gradom koper
brancin na soli

Tuna woodstock – tuna na smeđem šećeru, dimljena biljkom koja se često povezuje za Woodstock (*ovde neću otkrivati koja biljka, biće vam jasno ako budete išli kod njih 😊) i nizom drugih začina. Tuna interesantna i ukusna, sočna u središnjem delu a malo suvlja po krajevima- opet neobičnije morsko jelo.

tuna woodstock gostilna za gradom koper
tuna woodstock

Kada je chef počeo da opisuje šta sve imaju od deserta opet je bilo problematično za šta se odlučiti.

Tiramisu bez biskvita sa peckutanjem iza uveta – odlična fora koju ću da ukradem 😉 jer je posut onim peckutavim dečijim bombonama i veoma ukusan, s’tim da bi meni prijalo još malo kafenog ukusa, ali ja sam manijak za kafom. Gulaš od borovnica sa sladoledom od pistaća – meni pravo iznenađenje i mogu reći da mi je to favorit od svih deserta koje smo probali kod njih. Caneloni – dosta slatki, ali lepog cvetnog izgleda, i standardna čoko torta koja je bila malo suvlja.

Za kraj su nas častili grapama i ˝borovničkama˝ opet sa dimnim efektom.

Šta reći na kraju – stvarno misle na detalje, imaju odličan odnos i prema klopi i prema gostima, tako da kada poželite posebniju morsku klopu sa domaćim štimungom, topla preporuka. Klopa je stvarno malo drugačija u odnosu na standardne riblje restorane.

SUMA SUMARUM

Ambijent: prijatna domaćinska atmosfera

Klopa: odlična i malo drugačija morska priča

Vina: vinska karta ne baš tako velika, ali probrana i dobro obeležena tako da se da izabrati

Cene:  srednje ka višim $$$ (nezgodacija je ta što nemaju ispisan meni, ali se cene kreću od 15 – 23,5 eur po porciji, što je za morsku neobičnu priču ok)

Moja preporuka: izabrati što više različitih jela.  Ako vas je više, naručiti što više različitih jela pa neka tanjiri kruže stolom da svi sve probaju, stvarno je šteta bilo šta propustiti

Njihov sajt: Za gradom

Napomena: rezervacija obavezna (rade dvokratno), najsigurnije nedelju dana pre rezervisati

Tip za celodnevni izlet: obilazak slovenačke obale