Ruj – gostionica u koju se vredi zaputiti

Još uvek me fascinira kako se u Sloveniji u zabačenim delovima, daleko od većih gradova i centara dešavanja, mogu naći gostionice sa vrhunskom klopom i odličnim odnosom prema gostima. Takav je slučaj sa gostionicom Ruj, koja se nalazi u selu Dol pri Vogljah na Krasu, gotovo na granici sa Italijom. Nekoliko puta smo već bili tamo i svaki put se oduševim. Skromni, a odlični. Koriste poznate domaće sastojke koje spremaju drugačije i veoooooma ukusno.

U razgovoru sa konobarom a potom i sa vlasnikom i chefom Peterom Patajcem smo odabrali gotovo sve od toga što su nam nabrajali 😁. Dobro ne baš sve ali većinu, tako da smo imali dosta hladnih i toplih predjela i još po nešto.

  • Jetrena pašteta od jetre tri vrste životinja sa jabukovom podlogom – mus varijanta paštete, odlična lagana i ukusna.
  • Tatar (sečen na veće kockice) sa puterom i ukiseljenim povrćem – meso mekano, ukusno a povrće iako kiselo gotovo da je bilo slatko i odlično se uklapalo uz meso.
  • Meso u testu sa umakom od kozjeg sira – umak/sos fenomenalan
  • Prženo povrće ( zdravo prženo 😉) odlično, hrskavo a povrće je zadržalo svoj izvorni ukus.
  • Pitica sa lardom – meni najmanje interesantno od predjela ali je bio dobar zalogaj i odličan lardo.

 

Sva predjela, iako standardna jela po sastavu i nazivu, su bila drugačija nego što se uobičajeno sprema. Tada sam u stvari izvela zaključak zašto volim da ih posećujem, zbog inventivnosti da od tako standarnih jela i sastojaka naprave nešto drugačije i izuzetno ukusno.

Potom su usledila dva topla predjela.

  • Ravioli sa artičokama 3-way (pošto je tada bila baš njihova sezona, ovo je bio omaž artičokama) – artičoke u punjenju, u sosu i komadi artičoka –  odlično, ko voli artičoke ovo je must. Jedina zamerka je to što su nam dali 3 raviola a nas je bilo 4 (naručili smo jednu porciju).
  • Bleki sa tartufima – testenine taman al dente dok su se tartufi baš osećali, odlično. Chef nam je, kada smo ga upitali da li su samo sveži tartufi bili u jelu, bez ˝uvijanja˝, otvoreno rekao da nisu jer tada ne bi bilo takvog ukusa. Napomenuo je da je bitno da to što se dodaje da se doda u adekvatnoj meri i da je kvalitetno se aromom pravog tartufa a ne jeftinog surogata. Veoma pohvalno i za iskrenost i za doziranje, jer je stvarno bilo odlično.

Za glavno jelo – sve dobro iz glava 3 vrste životinja urolano u slaninicu, odličnog  ukusa, mekano, kompleksno, kompaktno.

Ni desertima nismo mogli da odolimo – od svega što su imali, izbacili smo 2 deserta jer smo procenili da bi nam bili previše 😋. Kolač sa šljivama, bela čokolada sa pomorandžom, crema catalana na njihov način (sa marakujom), pita od jabuka i torta od lešnika. Šta da kažem kada su svi tanjiri bili polizani.

gostilna Ruj deserti
odlični deserti

Vina – imaju solidan izbor vina, uglavnom od vinara iz okoline, a tu ih ima dosta. Dodatno im je vinska ponuda vidljiva i u vidu flaša koje su poređane na policama u restoranu, tako da se lako da izabrati nešto, plus ako vam se svidi neka od izloženih etiketa, može se i kupiti za poneti kući;-)

Sve u svemu, restoran u koji vredi otići i to ne samo kada ste u blizini, već vredi i da se specijalno uputi kod njih, kada poželite dobru dobru domaću klopu sa velikim upgradeom.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent:  domaćinska unutrašnjost i prijatna bašta za letnji period

Klopa: odlična domaća klopa sa upgradeom

Cene: srednje ka višim $$$

Moja preporuka: izabrati što više različitih jela u dogovoru sa chef-om

Njihov sajt: nemaju svoj sajt, već uslužno  Okrepcevalnica Ruj

Napomena: rezervacija obavezna (rade od četvrtka do nedelje)

Tip za celodnevni izlet: poseta nekoj od vinarija koji su blizu njih, Dutovlje (mesto poznato po autohtonoj sorti Teran), Lipica, zamak Miramare u Italiji, ili malo dalje vožnja Vipavskom dolinom, poseta Štanjelu i Ferrari vrtova

Link na moju prethodnu posetu njima koju sam zabeležila – Gostilna Ruj