ŠTA TREBA VIDETI U PRAGU (a ne pominje se često)

STARE MESTO

Viseći čovek – Hanging man in Prague (Sigmun Frojd) – guess again David Černy  (na raskrsnici Skorepke i Husove ulice)

Kafkin spomenik – nije nešto posebno, ali vredi videti kada ste tu (kod Španske sinagoge)

Dlouha street – lepa ulica, sa dosta lokala koje preporučuju razni vodiči (od Old Town squera počinje). Dosta je životnija od ostalih ulica (kao da se živi u njoj), mada se restorani/lokali koje preporučuju vodiči, nisu baš proslavili.

Pariška street – fensi ulica, sa pregršt high cotuer prodavnica, veoma skupim satovima, kao i Rols roys izlogom u hotelu Intercontinental – kao da ste došli u centar Milana. Tu se ide u window shopping, al pazite Luis Vuittone vam može namigivati želeći da poruči ˝sve je ok, slobodno uđite˝😉 Kako to može da izgleda vidite na ovom linku

MALA STRANA

Statue ispred Kafkinog muzeja – dve muške statue koje piške na Češku, kažu da pokretima dok piške ispisuju poznate Češke stihove (David Černy again – pozitivno lud čovek😄)

Golden lane (Zlatá ulička), kod Kraljevske palate – ne priča se puno o njoj, a u stvari vredi kupiti kartu samo zbog nje, uključena je u obe i A i B varijante karte). Ulica koja datira iz 16.veka sa izložbom srednjevekovnog oružja i štitova, i minijaturnim veselim kućicama restauriranim tako da prikazuju kako su se nekada koristile – ovo posebno preporučujem da se obiđe.

Letnji vrtovi (Letenské sady) i  Metronom – lepa šetnja, lep pogled na grad i mostove. Kasnije smo saznali da je Metronom koji je postavljen na vrhu 1992.godine, stavljen umesto masivne Staljinove statue (uklonjen sa 800kg eksploziva 1962). Inače preko letnjih vrtova stižete do Kraljevskih vrtova gde je manja gužva za ulaz u palatu. Kakav je pogled sa Letnjih vrtova pogledajte ovde

Kraljevski vrtovi (Královská zahrada) – uređeni vrt iznad Praškog zamka, sa dosta starog raznoraznog drveća i fontanicom.  Pri ulazu imaju metal detekciju pa se malo čeka (ukoliko idete sa gornje strane iz letnjih vrtova, sporedni ulaz za ulazak u Praški grad) a ukoliko posećujete kraljevsku palatu onda nemojte zaboraviti da ih obiđete. Kažu i da su i vrtovi ispod grada prelepi, mi nismo stigli da ih obiđemo.

 

NOVO MESTO

Metalmorfozis (Kafkina Glava) – statua Franc Kafke (by David Černy) –meni čak jedna od najzanimljivijih statua i stvari u Pragu, ostavila mi je wow efekt. Inače dosta Davidvih skupltura je po Pragu (bebe ispred Kampa muzeja, i na tornju, obrnuti konjanik u shooping centru Lucerne, statue ispred Kafkinog muzeja…) Nalazi se ulica Spálená 22 (Novo Mesto), a ovako izgleda kada se metalmofozira:-)

Meri Popins u biznis izdanju – uz lude pečurke i fotelje inspirisane Gaudijem. Nisam uspela da saznam ko je autor ali je skroz simpatično, negde kod kafića La Loca ulica Odborů 278/4 (Novo Mesto)

Ostali postovi na temu Praga:

  1. Prag utisci
  2. Glavne atrakcije Praga
  3. Atrakcije napravljene samo zbog turista – ne trošiti vreme na njih
  4. Gastro Prag
  5. Prag praktični saveti