Batelina – istarski majstori za morske đakonije

Uvek volim da svratim u ovaj restoran u Istri – jer me svaki put oduševe đakonijama od ribe i ostalih morskih stvarčica. Doduše izgleda da meni ne menjaju baš tako često, ali ni ja nisam u mogućnosti da često svraćam tamo, tako da ipak uvek probam i nešto novo😋. Ako vas put navede u Istru, obavezno svratite u ovaj restoran blizu Pule, u Banjolama. Neverovatno je kako umeju da iskoriste sve morske sastojke i spreme sve bez nepotrebnih dodataka. Jedino što treba da poneste keš, ne toliko da ćete bankrotirati, već zbog toga što kartice ne primaju.

Njih sam već jednom pominjala, ali ovom prilikom mislim da zaslužuju posebno mesto i malo više da se o njima kaže.

Konobari su uvek raspoloženi i prijatni. Preporučujem da se posavetujete sa njima oko izbora klope. Predjela kod njih su nešto što morate probati, čak ih toliko ima da malte ne možete samo na predjelima i ostati.

Naš sto sa predjelima je opet ovako izgledao, čak nisam uspela da sve isfotkam, niti je sve od predjela stalo u jednom trenutku na sto. Morski konjići sa crvenom blitvom su nas sve za stolom prijatno iznenadili. Tuna file – klasika kod njih koja uvek prija, Capesante standardno dobar. Pohovane ili prepržene riblje kosti, nisam shvatila šta su radili sa njima al su bile hrskave, ukusne i interesantne – kao riblji čips! Lignje i kelj sa krompirom- isto interesantno. Bilo je još koje čega od predjela, al iskreno nisam sve stigla da popišem ali je i sve bilo i ukusno. Kao intermeco smo imali škampe i dodatak neka morska bogomoljka. Škampi su bili dobri jedino ta bogomoljka nije baš puno mesa imala , tako da ako vam ponude bogomoljku to preskočite.

Iako smo dooobro predjelovali, morali smo malo i paste njihove da probamo – opet odlični morski štimung u pasti. Kada je došao red na ˝glavno˝jelo tj ribu, konobar je i doneo na poslužavniku šta sve imaju sveže u ponudi, pa smo se odlučili da uzmemo oradu u teći (kad sam pitala šta mu to dođe teć, to je u stvari riba u vinu spremana u šerpi sa poklopcem😊. Iako ja najviše volim dobru ribu na gradele, ipak moram da kažem da je u ovoj izvedbi isto bila odlična.

Ah da umalo da zaboravim i deserte. Kad nam je nabrojao sve šta imaju (8 kom), pošto već znate kakvi smo , a sada smo bili još u malo većem društvu, normalno da smo od svakog po jedno naručili:-) Neki su bili ok, neki onako, ali neka krema nisam zapamtila od čega je bila odlična i standarni čili kolačići -dovoljno čili ovog puta:-)

Sve u svemu, restoran koji vredi posetiti, i obavezno probati što više predjela. Još je bolje kada je tu i vlasnik i chef David Skoko, jer tada možete dobiti i nešto što nije na meniju, ali i ovako je sasvim ok, čak šta više!

SUMA SUMARUM

Klopa: fenomenalne stvari od ribe i morskih plodova

Preporuka: probajte što više predjela. Ne obazirite se toliko na meni, već pitajte konobara za preporuku

Cene: srednje ka višim ali vredi $$$$

Atmosfera: prijatna, ljubazno osoblje

Rezervacija: obavezna i to po nekoliko nedelja unapred, ako ne i meseci (čini mi se da krajem avgusta zatvaraju na par nedelja)

Njihov sajt: nemaju sajt ali imaju unofficial fb stranicu i review na tripadviser

Napomena: ne primaju kartice što nije baš pohvalno, i radno vreme im kreće od 17h