Vikend na moru van sezone – a što da ne! Primer gastro –spa –morski vikend u Rovinju

Ono što sam videla a i naučila od Slovenaca jeste da na more može da se ide i van sezone 😉. Jeste da je njima mnogo bliže, ali kad pogledaš pa ni Istra a ni slovenačko primorje nije tako daleko od Srbije (5,5-7h vožnje). Bilo bi idealno da bude produženi vikend, ali ni to ne mora, bitno da je more tu i da ste vi na moru (to je za one koji vole more, koliko ga ja volim😍 ).

Inspiracija za ovaj post, mi je prvenstveno došla zbog toga što su i extra hoteli dosta jeftiniji van sezone, pa još ako imaju sadržaja, prvenstveno u vidu bazena i saune juhuhu, jer onda i nije strašno ako je vreme loše (nikako ne želimo da bude loše, ali ipak van sezone u jesenjem i zimskom periodu je velika verovatnoća).

Mi smo pod ˝izgovorom˝ obilaska dana mladog maslinovog ulja u Vodnjanu, sredinom novembra, napravili takav izlet da smo dosta toga iskombinovali, s´tim da smo noćili u Rovinju i to u hotelu Lone. Da se razumemo, u toku letnje sezone, ne bi nam baš palo na pamet da gledamo tamo smeštaj jer je dosta skup, ali kako je odličan hotel, nude puno sadržaja u samom hotelu, saunu, bazen, bicikle koje ako boravite kod njih, možete jedanput besplatno da koristite …a van sezone imaju dosta povoljne cene – mi smo odlučili da se častimo.

Ja sam poslovno, pre izvesnog vremena bila tamo, ali nisam baš odsedala u hotelu, već prisustvovala nekim konferencijama, i sada kada sam i odsela mogu reći da je stvarno hotel za svaku preporuku. Udoban, prostran, zanimljiv, svetao, veseo, osoblje posvećeno i prijatno, baš se osećaš kao bubreg u loju! Slažem se totalno sa njihovim opisom da je jedinstven dizajn hotel. Sobe ogromne, udobne, kupatilo malte ne ko pola bazena, plus mislim da sve sobe imaju i povelike terase.

Na žalost mi smo bukirali preko booking coma- tj kasno saznali da još povoljnije možemo da prođemo preko Maistre  npr. van sezone može i manje od 100 eur po sobi da bude smeštaj, a ipak imaš i predivnu sobu, i saunu i bazenče za korišćenje i još što šta, pa može prava spa varijanta da se sprovede.

Kada smo mi bili, u hotelu je odsedala i neka plesna škola, pa je bilo dodatno veselo, jer su po ceo dan i noć, neumorno plesali a da pri tom nisu nikome smetali, čak je nama bilo zanimljivo da ih gledamo. Dodatni plus je i što je u Rovinju, pa onda imaš i šetnju uz obalu a i po Rovinju koji i u to hladno doba ima dodatnog sadržaja.

Nas je sva sreća vreme poslužilo, pa smo pored uživanja u hotelu, prošnjurali malo i po Rovinju – ko pešaka, ko na bilcikli. Meni je skroz neobično bilo da ne vidim gužvu na ulicama, plus što sada sam još bolje shvatila koliko je veseo gradić, kako su šarene zgrade u njemu (što nisam pre opazila od mnoštva ljudi).

Doduše ne radi toliko kafića i restorana, koliko u sezoni, ali ipak ima izbora, da popiješ koju kaficu sa pogledom na more. Radnjice sa suvenirima još nisu sve zatvorene, pa i to se da obići.

U samom Rovinju je i restoran koji ima prvu Michelin zvezdicu na ovim prostorima (zasluženo ili ne to još nismo istražili, ali nam je u planu da ih posetimo u skorije vreme) i još nekoliko interesantnih restorana u samom Rovinju, ali je i dosta interesantnih gradića, mestašaca, gostionica i imanja u njegovoj blizini, pa može da se napraviti veoma lako gastro- spa-morski vikend užitak.

Meni je more uvek dobra ideja – zato sam htela ovo da podelim sa vama. Zar nije super i van sezone biti na moru! Jeftinije je, gledate u smirujuću vodu (doduše ako je lepo vreme) i nema one velike gužve kao u sezoni pa možete i dobro da se relaksirate. Doduše nema kupanja u moru tada ali ima ipak hotela u ponudi koji imaju i bazenčiće, pa taman se sve iskombinuje i napuni preko potrebnom energijom.

Ovde me je Lone inspirisao (retko kad se naiđe na tako udoban, komforan i prijatan hotel), ali u stvari bilo gde na moru gde vam paše, s’tim da je poželjno da ima dodatnog sadržaja (prvenstveno u obliku unutrašnjeg bazena, ali nije zgoreg i dobrih klopadžinica). Mislite o tome 🤔a onda počnite da istražujete.

Dodatni info kako smo mi proveli  taj 1,5 dan na moru (kao gastro dodatak):

  1.  posetili Vodnjan za dane mladog maslinovog ulja,
  2.  naveče klopa u Batelini uz morske đakonije
  3.  Lone – ˝đuskanje˝ sa plesnom grupom, doručak, bazenče, sauna kako ko
  4.  šetnjica po Rovinju i kafica sa pogledom na more
  5.  povratak kući, ali sa stajanjem zarad dobre klope u konobu Morgan,Brtonigle (dobra domaća klopa i divljač)

 

SUMA SUMARUM

Svrha: vikend na moru van sezone

Highlights izleta: uživanje u pogledu i mirisu mora uz ˝spa tretman˝ kao bonus

Smeštaj: hoteli su dosta povoljniji u tom van sezonskom period tako da vredi istražiti, u Rovinju ekskluzivniji Lone (pristupačne cene van sezone – value for money extraordinary preko Maistre)

Kada ići: van sezone

Procena dužine boravka: 2 dana (vikend)

Dodatni tip: obratiti pažnju i na dodatne ˝van pansionske˝ sadržaje – klopadžinice, vinarije, dešavanja…da možete ukombinovati što više stvari ako vam dosadi more.