GASTRO PRAG

KLOPA

Kulinarika im nije baš najjača strana – jureći lokalne specijalitete kojima se ponose, nismo uspeli da nađemo neke a ono što jesmo našli od njihovih lokalnih jela nije bilo toliko ukusno. Izvor informacija kojima smo se rukovodili u traženju gde ćemo jesti su – Michelin guide, Tripadviser, Anthony Burdain, Lonely planet, blogovi.. i nama je zaključak posle svega što smo probali je da bi možda bilo bolje da smo na blef upali u neke restorane (po osećaju ) a ne po tome šta su drugi preporučivali.

Imaju i 3 restorana sa po 1 Michelin zvezdicom, ali se ti restorani ne igraju sa lokalnom klopom i dosta su skupi, pa smo veliku ponudu svega i svačega suzili tako što smo se oslanjali na preporuke koje su se mogle naći online.

Ono što smo saznali u kulinarskom upoznavanju Praga je da se dumpling ne podrazumeva kao dodatak jelima pa treba posebno naručiti (mada ono što smo jeli kao dumpling je u stvari beli hleb bez korice – sad da li je to za turiste ponuda ili ne, nismo uspeli da razjasnimo), u svakom slučaju mi smo posetili većinom te neke restorane koje preporučuju pa su ispod moja zapažanja:

Naše maso – mesar, koji se izgleda proslavio time što ga je Anthony Burdain posetio. Mi smo očekivali bolje za jednog mesara. Burger je bio sa lošim mesom, a sendvič sa praškom šunkom ok. Simpatično im je što sam sebi točiš pivo, ali je velika gužva pa ima malo jurenja slobodnog stola, jer ipak su mesari pa imaju 4 stola za stajanje a unutra oko 40 tak ljudi (Dlouha Street).

Sisters bisto – svi hvale Sisters Bistro (Dlouha street) – na žalost bio je zatvoren kad smo mi išli, a poznati su po svom open faced sendviču (snack varijanta), ne znam kakvi su ali možda vredi gricnuti sendvič tamo.

Na žalost bio je zatvoren -inače se nalazi odmah do Naše maso

Restaurant & Hotel U Medvidku  Na Perštýně 345/7 – jedino ovaj restoran od svih koji smo bili je izgleda dobar, samo smo mi pogrešno naručili (izabrali). Konobari nisu baš orni za rad, ali je prava kafana, pivnica, imaju dobro pivo i konobar je stalno raznosio klopu po stolovima – tako da probajte ga, ukoliko ne budete znali gde biste išli (od svih restorana gde smo bili ovaj nam je delovao najbolji i dobra je atmosfera, prava kafana, onako kako zamišljam da u Pragu treba da bude)

 

Lokal – naime ima više klubova pod imenom Lokal, to smo posle saznali jer ih svuda pominju (ovaj za klopu gde smo bili je u Dlouha street – Stare Mesto). Dugačak, prepun, tu su hteli da nas zeznu za rezervaciju i da nam uvale lošiji sto od onog kog smo rezervisali. Klopa nije bila nešto a nisu imali po no što smo došli (duck confit a ni roatsed duck). Izgledalo je po tanjirima koje nose, da je fried cheese nešto što se najčešće klopa u Pragu. Pivo standardno dobro.

Klopa na štandovima (kobaje) – slobodno, dobre su i čak bolje od restoranskih koje smo jeli (samo vidite da li ih peku na roštilju)

Beef bar –  malo fensi, pa smo namerno hteli da probamo jer je delovao enterijerom da znaju šta rade a hvalili su se u izlogu pastarmi sendvičem i burgerima. Pastrami je imao više povrća no pastramija, pa se meso nije ni osećalo, a burger nije bio loš, ali i dosta skuplji od ostalih restorana, pa uzevši sve to u obzir, ne preporučujem. Nalaze se preko puta U Medvidku restorana koji sam pre pominjala.

Suma sumarum za klopu:

  • birati mesta za klopu spram osećaja a ne naspram preporuka
  • kobaje na štandovima su ok (doduše više je štandova za uskrs i novu godinu)

GDE NA PIĆE (pivo)

Ja nisam veliki ljubitelj piva, ali Prag prosto mami da se proba jer je na svakom koraku, povoljno i veliki izbor. Imali su i promociju zelenog piva ali mi smo se držali standardnih varijanti. Sudeći po kafićima i restoranima najpoznatije njihovo pivo je Matuška. Ima puno kafića u svim delovima grada, i uglavnom je svuda dobra ponuda, tako da možete slobodno izabrati spram lokacije, pogleda, žeđi, odmora…Pomenuću one gde smo bili i one koji su nam se učinili interesantnim:

Prague Beer museum (sa pogledom na Vltavu, blizu Karlovog mosta) –imaju degustacioni pivski meni, stim da on nije ništa cenovno povoljniji od toga da naručite 5 različitih piva, pa je moj savet da odaberete više kojih ćete probati, ne da koristite njihovu selekciju. Uz pivce možete i da gricnete nešto od pivskog menija. Prijatna atmosfera i osoblje.

Lavka – Kafić koji ima fenomenalan pogled na most (ne znamo kakvo pivo imaju ali imaju pogled a pivo gotovo sigurno ne može da omane. (kod spomenika i muzeja Bedrich Smetani)

 

Van konteksta ali skroz simpatičan – James Dean kafić – skroz u stilu 50tih, pravi američki diner, sa mozaikom Merlin Monro, okačenim motorom, slikama James Dina i konobaricama obučenim u tom stilu (mi smo se tamo sakrili od kiše i isfotkali čak i wc pošto je skroz sladak i fotogeničan) (blizu Kafkinog spomenika i Dlouha ulice)

Za noćnu varijantu Jazz Republik nije loše rešenje – lepa svirka, prijatna atmosfera, a za pušače imaju zaseban prostor (potrebno je rezervisati sto)

Suma sumarum za piće:

  • Utisak je da koji god kafić odaberete, što se tiče piva u Pragu ne možete da omanete

 

Ostali postovi na temu Praga:

  1. Prag utisci
  2. Glavne atrakcije Praga
  3. Šta treba videti u Pragu a ne pominje se često
  4. Atrakcije napravljene samo zbog turista – ne trošiti vreme na njih
  5. Praktični saveti – orijentacija, smeštaj, prevoz…