Legat 1903 – ekskluzivnije mesto u Beogradu, za dobro gastronomsko iskustvo

Legat 1903 Beograd

Legat 1903 relativno noviji, visoko elegantan restoran, smešten malo dalje od gradskog centra, na Voždovcu. Unutrašnjost impresivno izgleda, vidi se da su pazili na detalje, stim da je i usluga na nivou.

Pošto su naši prijatelji dobili preporuke za ovaj restoran, odlučili smo se da jednu posebnu priliku obeležimo zajedno sa njima, baš u Legatu 1903, jer je bio nov za sve nas. Osoblje je veoma raspoloženo da iznese šta imaju, i da preporuči neke stvari. Imaju i morsku i mesnu ponudu, ali i izuzetno zanimljivu vinsku kartu.

Kako smo mi bili više za ribu, pogotovo što je konobar nabrajao šta sve sveže imaju, odlučili smo se za to, stim da smo pitali i da li je mogu spremiti na drugačiji način od onog što imaju u ponudi (obično spremaju ribu u rerni). Nije im bio nikakav problem, pa su pozvali kuvara Bojana da se posavetujemo iz prve ruke. U simpatičnom razgovoru sa njim, dogovorili smo ribu (brancina) u soli. Kako imaju i nekoliko dobrih maslinovih ulja u ponudi a među njima i Chavalon (Istra, Vodnjan) i umeju da spremaju ribu i na taj način, za nas nije više bilo dileme.

Za predjela smo imali jedno toplo i 2 hladna. Očišćeni gambori na buzaru na crveno – gambori mesnati i sočni, odlični. Salata od hobotnice skroz korektna, dok je tuna na rukoli bila baš dobra – tuna dimljena, sveža, sočna. Taj dimljeni deo nisam očekivala, ali je doprinosio posebnijem šmeku. Malo nam je zasmetalo što su sva predjela odjednom stavljena na sto, pa se prvo moralo baciti na toplo a potom na hladno predjelo, ali sa druge strane sve je bilo veoma ukusno.

Riba u soli je bila pun pogodak – taman dovoljno pečena, sveža, sočna. Uz ribu malo raznovrsnog priloga: blitva – odlična, baš sa izvornim svojim ukusom, i još malo pečenih krompirića sa belim lukom i ruzmarinom. Jedino je višak bila salata od rukole, koju nismo ni bili naručili, ali pošto je i naše naručivanje bilo dosta intenzivno i malo smo tražili i nešto van menija, pretpostavljam da ni oni nisu bili sigurni šta je sve dogovoreno, pa su se verovatno rukovodili principom bolje da stave sve što je bilo u opticaju. Žao mi je samo što je salata ostala netaknuta, dok smo sve ostalo smazali.

Za kraj, kuvar nas je častio desertima (verovatno mu je bilo simpatično kako smo se ˝posvetili poručivanju˝😉 ). Deserti raznovrsnih ukusa i laganiji – što se nama i više sviđa. Pomorandžin kolač je možda imao malo previše arome u sebi ali sasvim ok. Moj favorit je legat karamel kolač. Iako ja čak ne volim toliko karamelu, ovaj kolač je sadržavao i malo kokosa, pa mi je bila dobra kombinacija.

Vinska karta im je stvarno pozamašna, i naš prijatelj se baš potrudio oko izbora (dva) vina, koja su stvarno nadgradila doživljaj, pa smo »osvojili« i sommeliera…😉.

Mi smo pri ovoj poseti zaključili da stvarno imaju dobre, sveže morske sastojke i umeju sa njima da rade. Sledećom prilikom ćemo isprobati i mesni meni, jer je i tamo bilo što šta interesantno za probati.

Sve u svemu mesto u koje vredi svratiti za posebnije prilike.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent: elegantno-ekskluzivniji enterijer. Atmosfera, profesionalno-prijatna

Klopa: sveži, kvalitetni morski sastojci i dobro spremanje (pretpostavljam da je isto i sa mesnim menijem, stim da to nismo probali pa ne mogu još uvek da kažem)

Vina: velika i kvalitetna vinska karta

Cene: visoke $$$$

Njihov sajt:  Legat 1903

Moja preporuka: za posebne prilike, za uživanje u kvalitetnoj klopi u elegantnom ambijentu