PRAG UTISCI

 

Opšte impresije i glavni saveti

Veliki centralni istorijski deo grada predivne i raznovrsne arhitekture, interesantnih i brojnih skulptura, sa razlogom je turistička atrakcija. Izuzetno je lep a da nema Čeha (lokalaca) utisak bi bio još lepši😉.

Prepun predivnih veselih zgrada, iz različitih perioda, od renesansnih, baroknih, rokoko pa sve do pravaca 20. veka, perfektno restauriranih i održavanih. Romantične, kaldrmisane ulice koje je stvarno čudno kako su tako očuvane pored miliona turista koji svakodnevno njima prolaze. Posebnu čar daju i taxi ˝oldtimer˝ i kočije kojima se možete provozati gradom. Kada kročite u njega sa svim tim zgradama iz prošlih perioda, kolima, kočijama kao da ste se vratili u neko renesansno doba ili pak uskočili u neki film.

Prag ima izuzetno veliki broj turističkih atrakcija, mnogo više nego u većini gradova, statue na svakom ćošku ili pak vise sa zgrada, pa je poželjno na sve strane da gledate. Dosta lepih parkova, od kojih je nekoliko njih još i na brdima sa lepim pogledom na grad, Vltava sa 16 mostova, jeftino i dobro pivo… Stvarno puno razloga da se poseti!

Deluje da vole prirodu i koriste dosta parkove, napravili su atrakciju i od samih pedolina u obliku auta, čak imaju i balone kojima se ˝hoda˝ po vodi.

Sam grad broji oko 1.2 miliona stanovnika, i izgleda i da dobro živi od turizma, sudeći prema kolima koja voze (ne turiste, već sebe) – videli smo više skupih automobila nego u centru Milanu npr.

parkovi i ˝besna˝kola Praga

Jedino što može poremetiti doživljaj grada jeste njihova usluga – nisu baš uslužni i ono što smo mi primetili jeste da gledaju da vas nasamare na svakom koraku, pa se samo na to treba pripremiti i biti obazriviji (nas je zateklo pa zato skrećem pažnju).

Najbitniji delovi grada koje treba videti su u centru, stim da u slučaju Praga taj centralni deo je velik- Stare Mesto, Mala strana i deo Novog mesta.

Manje mape grada i i sam grad nisu baš najbolje obeleženi – mape ne usmeravaju na sve atrakcije, a ulice im nisu najbolje označene pa je preporuka nabaviti veliku i detaljnu mapu za lakše snalaženje.

Za obilazak Praga, ukoliko nećete baš puno muzeja obići, potrebno je 3 – 4 dana. Jedan dan za Staro mesto (i deo Novog), minimum jedan dan za Malu stranu, a ostatak za muzeje i obilazak onog što niste stigli ili je bilo zatvoreno – jer grad je ogroman.
Najbolje je ići u kasno proleće ili leto, jer pored svih tih znamenitosti, grad bude još lepši kada ima zelenila pa svi parkovi ožive a da ne govorimo o tome koliko fotke budu bolje.

Grad koji definitivno treba videti i obići i to po mogućnosti pešaka – jer tada možete naići na mnogo toga što nije prikazano ili pomenuto u vodičima. Gradski prevoz i prevoz do aerodroma im je odlično organizovan – ali za obilazak grada mislim da je najbolje obući udobnu obuću i prepustiti se istraživanju, stvarno ćete se osećati kao da ste se vratili u prošlost, a sigurno ćete nabasati na još neke neotkrivene dragulje. Eto ja sam diveći se skulpturama po gradu na koje mape nisu upućivale, saznala da je dosta njih koje su mi se svidele, delo njihovog skulptora David Černy-ja pa mogu reći da sam postala njegov fan.

Dodatni bonus ukoliko idete za Uskrs, jeste da na trgovima bude štandova uskršnje dekorisanih sa koje-kakvim lokalnim đakonijama i pivom, uz muzikicu i animaciju za decu (životinje, igrališta), pa grad još živahnije deluje. Može biti i i da za druge veće praznike slično organizuju, ali mi smo bili za Uskrs pa nas je prijatno iznenadilo (taman smo iskoristitili da probamo lokalne kobaje sa roštilja, i mogu reći nisu bile loše – čak bolje nego po restoranima.)

Grad je previše velik i interesantan da sve stane u jedan text, a želela bih i da vam dočaram, dam savete (naučene na našim greškama i utiscima) pa ću to detaljnije objašnjavati u narednim postovima, sa fokusom na 5 stvari: glavne atrakcije, atrakcije o kojima se ne priča a vredi videti, šta izbegavati, kulinarika i praktični saveti.

Do tada suma sumarum:

 • Izuzetno lep grad samo ˝na oku držati lokalce˝
 • Isplanirati dane boravka -jer ima veliki istorijski deo sa mnogo toga za videti (Stare mesto, Mala i Velika strana sa bezbroj atrakcija)
 • Potrebno 3-4 dana minimum za obilazak
 • Otići u kasno proleće ili leto
 • Obići pešaka što više možete (poneti udobnu obuću)
 • Nabaviti veliku i detaljnu mapu za lakšu orijentaciju (nije dobro obeleženo na manjim kartama niti u gradu)

Ostali postovi na temu Praga:

 1. Glavne atrakcije Praga
 2. Šta treba videti u Pragu a ne pominje se često
 3. Atrakcije napravljene samo zbog turista – ne trošiti vreme na njih
 4. Gastro Prag
 5. Praktični saveti – orijentacija, smeštaj, prevoz…