Dvorec Zemono – vrhunska kulinarika i nezaboravan doživljaj pri svakoj poseti

Gostilna pri Lojzetu - Dvorec Zemono

Volim da svratim u ovo mesto jer je kombinacija svega dobrog: autentičnog dvorskog ambijenta, vrhunske kulinarike i izuzetne gostoljubivosti – pa je stvarno nekako poseban doživljaj. Chef Tomaž Kavčič, uvek kada je tu, posebnu pažnju posvećuje svakom gostu. Šta reći kada te pri dolasku, umesto rukovanja, chef čak i zagrli (dobro ne baš svakog 🤗).

Ovog puta smo bili u zimskim prostorijama (zimskom delu dvorca), i mogu reći da mi se ipak više sviđa leti. Jeste da je većinom zbog toga što je to godišnje doba meni mnogo draže, ali leti se može bolje i duže uživati u pogledu sa terase dvorca, i samoj prirodi. Sa druge strane, interesantno je biti u tom dvorsko-zimskom štimungu, u prostoriji koja nema dnevnog svetla i sva je u kamenu, ali i dekorisana u Zemono stilu (orihideje na svakom stolu i sav potreban pribor), ali ipak, leto je leto 🌞.

Kao i obično, i ovom prilikom smo se potpuno prepustili šefu, sa tim da sada nismo uparivali vina sa klopom, već smo se odlučili za par odabranih vina. Mi smo bili u periodu kada je bio aktuelan Valentinov meni, pa je bilo malo više ˝zaljubljenih˝ simbola u vidu ružičaste i ljubičaste boje. Sva jela su ponovo bila izuzetno zanimljiva i ukusna, jedino su mi deserti bili malo običniji, ali opet interesantni.

U slučaju Zemona i ovakve kulinarike, i posle toliko dobrih iskustava sa njima svaki put, sve to što se doživi, vidi, okusi, shvatila sam da nekako nema svrhe pojedinačno opisivati jela. Svaki put me oduševe odličnim kombinacijama sastojaka, obrade, ukusa, prezentacije, priče… i nekako mi se iskristalisao opis za njih vrhunski comfort food.

Tako da neću previše gnjaviti opisima svakog jela, već ću fotografijama i filmićima nadam se bolje dočarati to što smo mi tamo doživeli. Jedino pre svega ipak moram da pomenem da su nas 3 jela raspametila – file zubatca, tatarski biftek sa tartufima, i beba mangulice – više objašnjena na fotografijama (ps.imajte u vidu da unutra nije bilo dnevnog svetla, pa fotke nisu baš toliko dobre, koliko je bilo uživo :-).

This slideshow requires JavaScript.

i još malo filmića

Ps. za kraj tj. digestivo su nas ponudili da biramo, pa sam ja odabrala njihov džin Monolog, da probam. Stavili su brinove jagode (plodove kleke) od čega se on i pravi, u čašu sa ledom, i doneli tonik za svaki slučaj. Mogu reći da je toliko prijatan i lep bez tonika (ono da se doda tonik, samo zbog toga da ne bi bila prevelika koncentracija alkohola).

Jednostavno rečeno: mesto za kompletno i posebno uživanje, i u klopi i u ambijentu.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent: lepa velika bašta i zamak sa pogledom. Unutrašnjost ima više sala za različite potrebe, od ogromne za venčanja u prizemlju, do manjih u podrumu za zimske posete (ovom prilikom smo bili u zimskim). Atmosfera, iako je u zamku, je profesionalno-opuštena

Klopa: posebna kulinarika – od jednostavnih inventivnih do jedinstvenih jela. Moj opis vrhunski comfort food

Cene: klopa čak srednja $$$ za to što se nudi. Kod odabira vina treba obratiti pažnju jer znaju da uvećaju račun, a oni stvarno imaju veliki izbor (čak sada u elektronskom formatu) pa se da izabrati

Njihov sajt: Gostilna pri Lojzetu – Dvorec Zemono

Moja preporuka: posetiti barem jednom i prepustiti se majstorijama chef-a

Tip za dodatne sadržaje: poseta nekim od vinarija vipavske doline,  Štanjel i Ferrarijev vrt, ili samo vožnja Vipavskom dolinom

Linkovi na moje prethodne posete njima:

  1. umetnost na tanjiru, i u estetskom i u kulinarskom smislu
  2. posebno kulinarsko iskustvo