Vina Krapež – odlična vina iz Vipavske doline

vina krapež

Mala porodična vinarija u Vipavskoj dolini, čija crvena vina, pogotovo Merlot, obožavamo. Fenomenalna vina a ne toliko skupa za to što nude. Otkrili smo ih u nekim probranijim restoranima. Pošto ih uglavnom nema u slobodnoj prodaji, odlučili smo se da ih posetimo na samom izvoru, a da ne ispadne da idemo tamo samo zbog toga iskombinovali smo i da idemo na klopu u okolini, pošto ima dosta dobrih gostionica u tom području.

Dolazak smo najavili telefonom, jer ipak je to domaćinstvo i oni ljudi imaju svojih i kućnih i poslovnih obaveza. Gospodin Martin nas je izuzetno srdačno primio, baš se vidi da voli to što radi, da mu je drago kada se neko interesuje, veoma skroman bez obzira na uspeh i veoma otvoren i prijatan. Iako smo znali po šta smo došli, hteli smo da probamo i ostala njihova vina, tako da smo imali i degustaciju uz prijatnu priču i objašenjenja Martina, koji je inače i priznati somelijer, pa nam je postalo jasno zašto su i njihova vina toliko dobra (nije to baš tako slučajno😊).

Belo Lapor vino (kupaža) nas je baš prijatno iznenadilo, lagano a konkretno. Kada smo pitali zašto naziv Lapor (imaju Lapor crno i belo) Martin nam je pokazao ˝stenu˝  tj lapor, po kome je taj kraj poznat, koji se prilikom kvašenja rastapa pa su zato vina iz tog kraja poznata kao bogata kalcijumom (pogledala sam posle tačno značenje lapora i to je sedimentna stena sastavljena od čestica gline i kalcijuma).

Doduše tada kada smo bili je bilo izuzetno hladno napolju, pa su i vina bila malo hladnija, ali šta radi dobro vino – čak iako je tako hladno ipak se dobro oseća pravi buké i ukus. Imali smo sreće pa je i njegovo veoma retko a fe-no-me-na-lno limitirano Merlo Renatus vino bilo otvoreno pa smo mogli da probamo. Što bi naš kum opisao ˝može da se maže kao marmelada˝. Kako sam razumela ima oko 800 flaša tog vina, pa smo i mi odlučili da se častimo malo za neke posebne prilike.

Sve u svemu kola smo nakrcali, a pošto će verovatno i brzo da se potroši jer je i veoma zgodno kao poklon, mi ćemo još ovamo da svraćamo, plus što ima i dosta dobrih gostionica u okolini pa može sve lepo da se iskombinuje. Dodatni info,  na pozadinskoj etiketi imaju i QR kod, pa vas on odvede na detaljan opis vina. Simpatična i ne tako česta stvar, pa mi i to govori da vode računa i o tim drugim detaljima da se upotpuni doživljaj. Ps. ukoliko u restoranu imate priliku da ih probate, jer vam Vipavska dolina nije baš blizu, nemojte je propustiti.

SUMA SUMARUM

Vina: odličan Merlot (ali i ostala uopšte ne zaostaju, al nama je Merlot najdraži🙂)

Njihov sajt: VinaKrapez

Tip za dodatni sadržaj:  Vipavska dolina, za klopu: Dvorec Zemono; Majerija; Žeja; gospodin Krapež nam je preporučio i novu gostionicu u njihovoj blizini Theodosius pa ćemo i to jednom prilikom da probamo pa javljam utiske