Damir & Ornella – eksperti za sirovu ribu u Novigradu

Damir i Ornella su mi odavno bili na spisku za probati, tako da smo iskoristili da proslavimo godišnjicu braka kod njih. Doduše nisu radili baš na taj dan kada je nama godišnjica, pa smo imali večeru dan pre, a sutra nastavili krstarenje Istrom i produžili proslavu (treba neki put sebi priuštiti tako neke lepe stvari, zar ne 😊).

Nalaze se u Novigradu, u samom centru mesta, u nekoj od zilion uličica blizu crkve. Nemaju bašticu, ali unutrašnjost je lepo uređena, tako da baštica i ne nedostaje, pogotovo što i ne bi prijalo da se na suncu jede sirova riba. Usluga izuzetno prijatna, opuštena i profesionalna.

Ono što mi se baš svidelo, jeste da prave pravi performans pred vama dok filetiraju i serviraju sirovu ribu, lignje...

Sve namirnice su baš sveže, kvalitetne i onda nadgrađene sa tim performansom dođu još i ukusnije. Trude se da imaju što manje ostataka, npr. sirovog, očigledno potpuno svežeg brancina, su nam najpre filetirali i poslužili sa maslinovim uljem i nekim manje zahtevnim začinima i prilozima, a od ostataka su nam kasnije spremili testeninu.

Neke kombinacije koje prave sa sirovom ribom su me iznenadile, i bogme milslim da ću da im ih ukradem, i prilagodim, tipa topla palenta sa hladnom ribom. Jedino što su malo ˝štedljivi˝ sa maslinovim uljem, u smislu nije ga bilo ni na jednom stolu, ali ga jesu stavljali na sva jela i davali nam kada smo zatražili.

Kako sam bila prvi put, i bila je posebna prilika, odlučili smo se da im se prepustimo, tako da smo uzeli duži meni kojeg su tada imali (meni im varira u zavisnosti od dnevnog ulova), uz molbu da nam pripreme još jedno jelo koje je naš kum, sa kim smo i bili na večeri klopao kod njih a dosta mu se svidelo, jastog na katalanski.

1) Sirovi škampi i tatar od tune (u tatar je išao so, biber, maslinovo ulje i sok od pomorandže, i bio je odličan)

sirovi škampi i tuna tatar

2) Sledio je sirovi brancin. Filetiranje ribe je stvarno poseban doživljaj – koja preciznost, koja tehnika – najbolje ćete steći utisak uz pomoć filmića

Kada je riba izfiletirana, usledilo je i formiranje celog tanjira uz objašenjenje da je to cela Istra na tanjiru – brancin, palenta sa sirom, beli tartuf i tikvice, odlično.

Istra na tanjiru – brancin, palenta, tartufi i tikvice

3) Sirove lignje sa kavijarom – neverovatno kako lignje koje su meni u većini slučajeva gumene, u ovoj sirovoj i profesionalno iseckanoj vartijanti su baš bile i mekane i uskusne, doduše i kavijar je tu odigrao ulogu

sirove lignje sa kavijarom
sirove lignje sa kavijarom

4) Sirove Capesante i kanastreli

sirove capesante i kanastreli

5) Rakovica – najjednostavnije pripremljeno a u stvari meni najukusnija verzija rakovice

rakovica – jednostavno spremljena i ukusna

6) Jastog na katalanski uz luk, paradajz i papriku – malo kiselije ali ukusno

7) Testenine sa brancinom i belim tartufima – odlično korišćenje ostataka brancina

damir i Ornella testenine
testenine sa brancinom i belim tartufom

8) Desert crna i bela čokolada – mogu reći da umeju i sa desertima

E sada od nekih prijatelja, koji često idu tamo (oko 2 x godišnje), smo čuli da im je, iako odlično, malo dosadilo jer ne menjaju meni već godinama. Ja kako sam bila prvi put meni je bilo sve interesantno, i gledaću da me put nanese još koji put kod njih. Inače imaju 3 kape Gault Millau i u Michelinovom vodiču su, pa ako volite ribu crudo, ovo je mesto za posetiti, iako umeju da kuvaju i klasične riblje specijalitete.

 

 

SUMA SUMARUM

Ambijent: elegantno prijatan

Atmosfera: prijatna i opuštena

Klopa: odlična sirova morska priča

Cene: više $$$$

Vina: izbor mali ali solidan

Moja preporuka: ako volite ili želite da probate sirove morske zalogaje

Njihov sajt: Damir&Ornella

Napomena: obavezna rezervacija