Hiša Torkla – majstori za meso na slovenačkom primorju

Hiša Torkla se nalazi u zaleđu slovenačkog primorja, u mestu Korte, na 20-tak minuta vožnje seoskim putevima od obale. Verovatno je i zbog lokacije akcenat stavljen na meso, iako u ponudi imaju i riblje đakonije.

Kada sam se raspitivala koje restorane vredi posetiti na obali, njih su često spominjali, a od skoro je i u Michelinovom vodiču za Sloveniju. Mi smo iskoristili priliku da odemo kod njih da bismo se videli sa prijateljima iz Beograda koji su odesedali u Portorožu, i čini mi se da su i oni kao i mi bili zadovoljni izborom.

Ambijent je lep a i velik, odnosno mi smo sedeli u delu koji je više kao zastakljena terasa, i mislim da smo dobili sto sa najboljim pogledom na okolna brda (izgledalo je kao da smo u Toskani). Zatvoreni deo je dosta prostran i elegantno–barski uređen sa elementima ˝šljokica˝. Usluga izuzetno prijatna i profesionalna.

Jelovnik nije previše dugačak, ali je dovoljno velik da imaš da izabereš. Iako imaju i degustacioni meni u ponudi, mi smo se odlučili za pojedinačna jela i to prvenstveno mesna, jer su po tome poznati. Ono što mi je obeležilo posetu ovom restoranu je da im je slovenačko odležalo meso – fenomenalno. Izuzetno mekano i meni preukusno, najbolje odležalo meso koje sam jela do sada. Dodatni plus ovom restoranu je to što se na toj zatvorenoj terasi, gde smo mi sedeli, nalazi kamin/roštilj gde spremaju to meso, pa taman pre klope ti odlično zamiriše, da ako i nisi gladan dobiješ apetit.

Za predjelo smo uzeli mix hladnih mesnih predjela za 2 osobe, koje je za nas 4 bila taman. Sva predjela interesantna i ukusna, pogotovo mi se svidela teletina u sosu od tune, inače italijanski specijalitet ˝vitello tonnato˝, njihov domaći hleb isto odličan. Kako je i sezona tartufa, dosta jela ih je izdašno sadržavalo.

mix hladnih predjela Hiša Torkla
levo vitello tonnato, tatar biftek, pašteta ; desno rolnice i carpaccio sa tartufima sve odlično

Za glavno jelo, ostali za stolom su se odlučili za odležalo meso, ja sam uzela jelenovu kolenicu, jer to nemam često prilike da probam. Iznenadila sam se veličinom porcije, delovalo mi je da se neću moći izboriti sa njom, ali sam uspela. Meso je bilo izuzetno mekano, i možda malo manje intenzivnijeg ukusa nego što sam očekivala, ali sa dodatkom soli i maslinovog ulja izuzetno dobro. Mada mi je to odležalo meso (koje sam naravno takođe probala), stvarno još uvek u mislima.

starano meso Hiša Torkla
THE odležalo meso

Kada smo odlazili videli smo da su jednom stolu nosili sirove škampe koji su izgledali dobro, a mene su sa menija interesovale capesante sa lardom (tanko narezani masni deo slaninice), tako da ću sledeći put probati i malo morskih đakonija, uz obavezan dodatak odležalog mesa.

 

SUMA SUMARUM

Ambijent: prijatna atmosfera u prostranom ambijentu

Klopa: odlično odležalo meso, i mesne đakonije (riblje ćemo probati narednom prilikom)

Vina: vinska karta solidna, čak smo našli našeg omiljenog Renatusa od Krapeža

Cene:  više $$$ (ali su i porcije dosta velike za slovenačke prilike)

Moja preporuka: obavezno probati slovenačko odležalo meso sa žara, i još po nešto po sopstvenom nahođenju

Njihov sajt:  Hiša Torkla.si

Napomena: rezervacija obavezna (rade od srede do nedelje)

Tip za celodnevni izlet: obilazak slovenačke obale, poseta nekog proizvođača maslinovog ulja