Izletište Pekici – ukusno otkriće u Istri

izletište pekici
Izletište Pekici je gostionica koju vredi posetiti i kada nije sezona lavande.

Za izletište Pekici sam čula prvenstveno zbog polja lavande, koja uz prethodnu najavu možete obići u junu i julu. Kada smo razmišljali o tome da ih posetimo, hrana je nekako bila sekundarna, više me je zanimalo da vidim polja lavande, a ispostavilo se da upravo zbog hrane vredi svratiti kod njih, jer je sve bilo više nego odlično.

Dobra stvar je da imaju restoran, koji radi i kada nije sezona lavande. Kada smo mi bili, žetva je već prošla, ali smo ipak mogli da ispobamo njihovu kulinariku.

Sve što smo tada probali je bilo tako ukusno da smo rekli sebi da ih moramo češće posećivati. Zanimljivo mi je bilo to da jela nisu sadržala lavandu, koja kao začin može biti veoma zanimljiva, jedino su imali rakiju sa lavandom. Možda je i bolje tako, da je se nismo zasitili.

Za zagrevanje malo domaćeg sira, pršute uz kućno belo vino.

predjelo izletište Pekici
malo lokalnih suhomesnatih proizvoda i sirića

Ravioli sa tri vrste sira – predivni, testo tanko, gotovo svilenasto ali kuvani al dente. Sos je bio izuzetno ukusan i nije bio prejak, što bi se očekivalo za 3 vrste sira. Pljukanci sa gulašom od boškarina (autohtonog istarskog goveda) – pljukanci perfektni, meso možda malo tvrđe ali sos izuzetno ukusan.

E sada, za glavno jelo, jedino što im je ostalo, je bilo pile i to smo naručili. Mogu reći da se ne sećam da sam jela ukusniju piletinu. Meso sočno, ukusno, koža hrskava, u slast smo je pojeli. Inače, kasnije sam na njihovoj fb stranci videla da imaju u fiorentinu, koju ipak treba poručiti unapred, odnosno kada rezervišete sto kod njih, rezervišete i to da vam spreme, ukoliko želite. Mi ćemo sledeći put to i uraditi.

izletište pekici piletina
THE piletina

Usluga izuzetno prijatna i uslužna. Lep gest im je bilo i to, da pošto smo malo duže čekali na testenine i piletinu, sami su nam u znak izvinjenja poklonili flašu svoje rakije sa lavandom.

Gostionica koju treba imati u vidu kada idete u Istru, i kada nije sezona lavande, zbog toga što stvarno spremaju izuzetno ukusna jela i to po dosta povoljnim cenama.

 

 

SUMA SUMARUM

 

Ambijent: prijatna opuštena atmosfera

Klopa: odlična domaća klopa (testenine, meso…)

Cene:  srednje $$ (+ porcije su dosta velike)

Moja preporuka: obavezno probati nešto od njihovih testenina + pitajte ih šta sve imaju još u ponudi tada

Njihova fb strana: fb izletište Pekici

Napomena: Potrebna prethodna najava/rezervacija. Ako hoćete i fiorentinu, onda obavezno poručite pri rezervaciji stola (pri najavi). Rade tokom cele godine, osim u januaru.

Tip za celodnevni izlet: poseta nekog proizvođača maslinovog ulja u Vodnjanu ili okolini,  link na moj post sa idejama za izlet u Istri