Saša bar – restoran sa barskim šmekom na Dorćolu

Relativno nov restoran na Dorćolu. Iako u nazivu ima bar, izgledom meni više liči na elitniji restoran, sa barskim šmekom na ulazu🙂.

Enterijer je dosta elegantniji nego što sam očekivala za bar, barem u tom donjem delu gde smo mi bili. Beli zidovi sa belom ciglom i jednostavan minimalističko-glomazniji nameštaj, sa elegantnim detaljima – od rasvete, preko mesoreznice i vitirne gde je izloženo dry aged meso. U tom donjem delu dominira veliki barski sto i šank, gde je čini mi se i glavno dešavanje, jer i za šankom poslužuju i klopu i pića. Veliki barski sto je idealan za čavrljanje uz klopu većeg društva, pa je tokom večeri postalo dosta živahno. Kako je taj šank samo zidićem odvojen od restoranskog dela u donjem nivou, gde smo bili, ta atmosfera se prenela na ceo donji sprat restorana.

Meni nije prevelik, ali ima stvari koje interesantno zvuče, pa se da izabrati. Akcenat je, čini mi se, više na igranju sa italijanskim varijantama klope uz dodatne barske gricke ala burgeri. Meni izgleda da menjaju sezonski (mi smo uhvatile letnji jelovnik).

Posle male konsultacije sa konobarom odlučile smo se da kao predjelo uzmemo tartar biftek (za koji smo čule da gosti hvale). Za glavno jelo,  2 topla predjela, jer su nam interesantno zvučala – rižoto sa kajmakom i biberom i onda još jedno jelo koje se slagalo uz to, ragu od pečuraka.

Tartar je bio dobar, kako i sami opisuju u meniju, old style varijanta, kako treba da bude.

Saša bar tartar biftek
tartar old style

Ragu od pečuraka je bio na palenti sa dodatkom parmezana i ulja od belih tartufa i bio je korektan. Palenta je bila malo tekuća, očekivala sam i da bude više raznovrsnijih pečuraka ali ok, sos je bio dobar. Tartufi se jesu osećali, a oni ionako mogu dosta toga da “zakamufliraju” i podignu klopu.

Risoto sa kajmakom i bilberom, sa dodatkom slaninice da doda hrskavost, je bio baš interesantan (simpatična fora da se italijanskoj klopi kajmakom doda srpskog šmeka). Biber se malo izgubio u toj kombinaciji, pa smo ga dodale, i da znate dosta je ˝zasitno˝ jelo 😋.

Saša bar rižoto sa kajmakom
uskusan srpski šmek u rižotu

Usluga je prijatna i profesionalna. Jedino mi je malo zasmetala dinamika iznošenja jela. Još nismo završili predjelo – ostao je jedan zalogaj u rukama, a konobar baš tada u toku grickanja poslednjeg zalogaja odnosi i donosi novi tanjir i nova jela. Ok razumem da nisu želeli da se hladi jelo koje su doneli, ali mogli su barem da sačekaju da završimo ono što smo jeli.

Što se vina tiče nemaju baš veliki izbor. Od domaćih 2 proizvođača od kojih je jedno njihovo vino, i nekoliko italijanskih. Simpatično mi je bilo to da je cena ista za sva vina.

Čini mi se kao mesto gde se ide na večernji izlazak, jer je većina dešavanja i najživlje na šanku i oko šanka. Ako se taj koncept “prihvati” možda krenu tapasi i pinćosi i u Beogradu☺️ .

 

SUMA SUMARUM

Atmosfera:  elegantna, gradska sa šmekom noćnog izlaska

Klopa:  italijanska inspiracija, sa primesama grčke u nekim jelima 😊 i barskim grickalicama (utisak letnjeg menija)

Piće: mali izbor vina. Mi smo se odlučile za Primitivo iz Pulje i bilo je dobro

Šta klopati: simpatična fora je rižoto sa kajmakom i biberom, tartar biftek

Cene:  više $$$ (cene primerenije za highend restoran i beogradski noćni život)

Moj utisak: za večernji izlazak

Njihov sajt: Bar Saša

Napomena: poželjna rezervacija

 

Comments

  1. Nenad

    Entereijer ovog mesta je ono sto me jako privuklo, mesto izgleda jako elegantno i prijatno. Hrana je takođe izvanredna a osoblje jako ljubazno, sve preporuke od mene.

Comments are closed.