Vinarija Damjanić – ideja za degustaciju vina blizu Poreča

Vinarija Damjanić kod Poreča diploma

Porodična vinarija u Fuškulinu kod Poreča, koju je simpatično obići kada krstarite Istrom, zarad degustacije i lepe priče. Mi smo za njih čuli preko prijatelja i odlučili da ih posetimo kada smo bili u Istri. Doduše jeste bilo nezgodno vreme za posete, u smislu odmah posle novogodišnjih praznika, početkom januara, kada je dosta toga zatvoreno, ali smo uspeli da dogovorimo degustaciju.

Srdačna dobrodošlica vlasnika Ivana Damjanića čim smo stigli. U principu tih dana nisu radili (jer očekuju prinovu svakog trenutka), ali pošto je bilo dosta propitivanja primili su nas i još nekoliko ljudi na degustaciju, jer se pogodilo da smo svi zvali da pitamo za slično vreme.

Taj primajući deo za degustacije je skroz simpatičan, malo manji ali je to baš i pružalo neku domaću prijatnu intimniju atmosferu. Ivan je lepo pričao o svojoj vinariji i vinima, tako da smo probali gotovo sve što prave, iako smo imali nameru da probamo samo par vina. U stvari imaju 10 etiketa. Malvazija im je najzastupljenija u portfoliju a bio mi je interesantan info da su jedan od 4 vinara u Istri koji proizvode Borgonju  (nešto nalik Modroj frankinji u istarskom izdanju).

Damjanić Fuškulin vina

Simpatično je da su neki stranci, koji su u isto vreme kad i mi bili na degustaciji, u toku priče i probanja vina shvatili da su došli na degustaciju zbog toga što su prethodni dan u restoranu gde su klopali pili njihovo rinfuzno vino. Slatko smo se svi ismejali, ali i došli do zaključka da je to izuzetno pohvalno kada neko zbog rinfuznog vina dobije inspiraciju da dođe na degustaciju.

Da ne bismo otišli kući praznih ruku 😉, odlučili smo da kupimo njihov rose, malvaziju i borgonju, s’tim da nam onda nije naplatio degustaciju, iako smo gotovo sat i po bili kod njih i probali sve što imaju.

Još dva interesantna detalja o njima koje smo tamo čuli. Ivan to mnogo bolje ispriča, ja ću ovde samo ukratko:

  1.  porodica Jurković, čijoj lozi i Damjanić pripada, je pravila vino još od 18. veka, i tada dobijala mnoge nagrade a najponosniji su na zlatnu medalju Grand Prix, EXPOSITION DU BIEN-ETRE, Paris 1928. (to je ova diploma sa naslovne fotke ovog članka)
  2. odnedavno su sa svojim crvenim vinima u Decanteru u izboru 12 najboljih crvenih vina sa Balkana (Clemente 2013)

Ako ste u blizini ili krstarite Istrom a volite vina, ovo je jedna od ideja gde je simpatično svratiti.

 

SUMA SUMARUM 

Vina: 10 različitih, nama su malvazija, rose i borgonja bili baš dobri

Degustacija: lepa priča uz dobra vina u druželjubivoj atmosferi

Njihov sajt: Damjanić

Tip za dodatni sadržaj:  krstarenje Istrom (atraktivno tokom cele godine, pogotovo od proleća do kasne jeseni), na obali Vrsar ili Poreč su blizu, klopa blizu Trošt Vrsar, Puli Pineta u Žminju (odlična konoba).